Az online tér káros hatásai

2018.10.05. 08:44

Aki nincs fent Instán, jobban ki van békülve önmagával

A magyar tinédzserek mintegy fele egyet­len napig sem bírná ki internet vagy simán csak a mobilja nélkül – derült ki egy friss felmérésből. 80 százalékuk szerint egyébként a netes bántalmazás minden másnál súlyosabb.

Az internet veszélyei és a fiatalok – az örökzöld témáról ismét egész napos konferenciát tartottak tegnap a Magyar Tudományos Akadémián a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében. Az eszmecsere legfontosabb gondolatait összegezte cikkében a Bors Online.

Sötét internet

Tízezer szám lopják el a személyes adatokat az interneten, amikből aztán új, kitalált személyiségeket kreálnak. Ezek fent vannak az úgynevezett „sötét neten”. Poór Csaba, az Új Nemzedék Központ kommunikációs vezetője felhívta rá a figyelmet, hogy az internetnek mintegy 96 százalékát tulajdonképpen nem is látjuk, tehát nem is ismerjük. A legnagyobb veszélyben a fiatalok vannak, és sokszor a szülők sincsenek tisztában azzal, hogy mi minden fenyegeti a gyerekeiket a világhálón.

Rombol az Insta

Mi volt előbb: a kinézetünkkel való elégedetlenség vagy a média által közvetített, irreális elvárás, idealizált testkép? A költői kérdést Bereczki Enikő ifjúsági szakértő tette fel.

„Régebben, amíg tévét sem néztek annyian, mint most, nem volt ennyi problémájuk a nőknek az alakjukkal” – mondta. „Sokat beszélgetek fiatal lá­nyokkal, s azt veszem észre, hogy a közösségi média berobbanása óta gyakoribb a testükkel kapcsolatos elégedetlenség.”

A legrosszabb hatása a szakember kutatásai szerint az Instagramnak van. Kiderült:

azoknak a lányoknak, akik nincsenek fent a közösségi oldalakon, sokkal egészségesebb a testképük.

A rendszer nem felejt

A fiatalok napi három-négy órát töltenek csak azzal, hogy szörfölnek a neten.

„A legnagyobb baj az, hogy a tinédzserek nem számolnak azzal a ténnyel, hogy az internet nem felejt. Olyan tartalmakat is feltesznek, amikre pár év múlva nem biztos, hogy büszkék lesznek” – magyarázta a portálnak Ne­deczky Lilla, a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület képviselője.

Takács Tibor, aki szintén az egyesület képviseletében be­szélt, két gyermek édesapja, így gyakorlatban tudja, milyen fontos, hogy a szülők beszélgessenek a fiatalokkal az internetfüggőség elkerülése érdekében.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!