Van, aki meghallgat

2020.05.04. 14:53

Akár éjjel egyig is hívható a református egyház lelkisegély-szolgálata

Mától hosszabb ideig, reggel nyolc és éjjel egy óra között hívható a Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat. A segítő szakemberek a 06-80-296-844-es ingyenes zöldszámon érhetők el.

Forrás: Shutterstock

Magyarország öngyilkossági statisztikái a hetvenes-nyolcvanas években olyan sötétek voltak, hogy a legfontosabbakat nem is hozták nyilvánosságra. Többek között azt, hogy nemcsak a felnőttek, de a 14 éven aluliak öngyilkossági rátája szempontjából is világelsők voltunk.

A kihívásra válaszul néhány református lelkész elhatározta, hogy telefonvonalat szerez, ahol hitbeli, lelkiismereti, emberi, családi problémákról lehet beszélgetni arra szakmailag is felkészült, hívő emberekkel.

Ennek eredményeképp ma már ingyenes zöldszámon, és 2020. május 4-től kétszer olyan hosszú időtartamban hívható a Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat. A segítségre szoruló telefonálók reggel nyolc és éjjel egy óra között kereshetik a szakembereket.

A bővülésről Révész Jánosné, a szolgálat misszióvezető lelkésze elmondta:

„A koronavírus-járvány a fizikai hatásokon túl komoly lelki súlyokat helyez rengeteg emberre. A kihívásokra mi a hosszabb szolgálati időtartammal szeretnénk válaszolni. Ezzel akár kétszer annyi telefonálónak is segíthetünk egy-egy nap megtalálni a kiutat a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekből.”

A több mint harminc éve működő szolgálat 25-30 önkéntes szakemberből áll. A segítő beszélgetések átlagosan 20 percig tartanak, de vannak rövidebb és hosszabb időtartamúak is.

A telefonhívásokról Révész Jánosné elmondta:

„A telefonálók magányosságból fakadó kérdéseket tesznek föl, kudarc, alkoholizmus, depresszió vagy munkahelyi probléma okozta kihívásaikat beszélik meg a munkatársakkal. Emellett öngyilkosság szélén állók, gyászt, veszteséget feldolgozni vágyók, válságban, kétségbeesésben és egyéb érzelmi problémákban élők is gyakran hívnak minket.”

A Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat a 06 80-296-844-es, ingyenes zöldszámon hívható.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!