Környezettudatosság

2019.06.12. 23:31

Áder János: minél gyorsabban klímabaráttá kell alakítani a világgazdaságot

A köztársasági elnök kiemelte, Magyarország klímapolitikai helyzete egyáltalán nem olyan kedvezőtlen, mint azt sokan gondolnák.

Budapest, 2019. június 12. Áder János köztársasági elnök megérkezik az egykor magyarországi egyetemeken végzett diákokat tömörítõ nemzetközi alumni szervezeteknek a klímaváltozásról tartott elõadása megtartására Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban 2019. június 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Rövid időn belül fenntartható, klímabarát pályára kell állítani a világgazdaságot, a kivárás ugyanis csak növeli ennek az elkerülhetetlen folyamatnak a későbbi költségeit – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, az európai egyetemeken végzett diákokat tömörítő alumni szervezeteknek tartott előadásában.

Az államfő kifejtette, míg a huszadik század kérdése az volt, hogy meddig lehet elég az olaj az emberiségnek, addig ma már arra keresik a választ, mennyi fosszilis energiahordozót sikerül a föld alatt tartani, ugyanis a kőolajkészletek teljes felélése 8-10 Celsius fokkal emelné a bolygó felszíni hőmérsékletét, ami beláthatatlan következményekkel járna.

A következő évek tehát kritikus időszakot jelentenek, mivel a rossz döntések akár 30-40 évre is bebetonozhatják a klímára és az emberi civilizáció jövőjére egyaránt végzetes energiaszerkezetet – mondta Áder János.

Kiemelte, Magyarország klímapolitikai helyzete egyáltalán nem olyan kedvezőtlen, mint azt sokan gondolnák. Példaként említette, hogy Magyarország 1990-hez képest a rendkívül környezettudatosnak tartott Dániához hasonló mértékben csökkentette az üvegházhatást okozó gázok, köztük elsősorban a szén-dioxid kibocsátását, nagyobb arányban, mint például Hollandia, Németország és Ausztria.

A köztársasági elnök a közönség soraiból érkező kérdésre elmondta, Magyarország célja, hogy két új atomerőművi blokkjával és a meglévő két másik üzemidejének rövid meghosszabbításával, valamint a naperőművek terjedésével 2030-ra elérje: a területén termelt elektromos áram legalább 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen.

Az energiahatékonyság növelésével, valamint a folyamatosan növekvő erdőterületek segítségével pedig 2050-re az úgynevezett karbonsemlegesség is elérhető, ami azt jelenti, hogy a kibocsátott és elnyelt szén-dioxid mértéke egyenlő lesz az országban – tette hozzá.

Áder János ezúttal is megerősítette, ma már tudományos konszenzusnak tekinthető, hogy a klímaváltozást döntően az emberi tevékenység okozza. Egyebek mellett ezt támasztja alá az is, hogy a légkör hőmérsékletének tartós és folyamatos emelkedése az ipari forradalom idejére vezethető vissza, amikortól egyszerre kezdett kiugrásszerűen emelkedni a Föld népessége és szén-dioxid kibocsátása – mondta.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök megérkezik az egykor magyarországi egyetemeken végzett diákokat tömörítő nemzetközi alumni szervezeteknek a klímaváltozásról tartott előadása megtartására Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban 2019. június 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!