Járvány

2021.04.27. 16:55

A védőoltások kifejlesztéséről szól az orvosi egyetem újabb kisfilmje (videó)

A KliniKaland című sorozatban ezúttal minden fontos részletet elmagyaráznak a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig.

Forrás: Semmelweis Egyetem/YouTube

Megjelent a Semmelweis Egyetem animációs ismeretterjesztő kisfilmsorozatának újabb része, amely a védőoltásokkal foglalkozik.

Az egyetem kedden közölte az MTI-vel, hogy KliniKaland című sorozatuk legújabb, „Védőoltások II. – A klinikai teszteléstől a nyájimmunitásig” című részében minden fontos részletet elmagyaráznak a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig.

Mint írták, amikor egy új vakcinát kifejlesztenek és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul, a biztonságunk érdekében többlépcsős klinikai vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a lehetséges súlyos mellékhatásokat, és igazolják az oltóanyag hatékonyságát.

A „vakcinajelöltek” esetében a tesztelés, azaz a klinikai vizsgálat, mindig három szigorúan ellenőrzött fázisból áll, majd ezt követi a már jóváhagyott oltások utánkövetése – tették hozzá.

A kisfilmet a Semmelweis Egyetem kommunikációs és rendezvényszervezési igazgatóságának filmes csapata készítette. A Védőoltások II. szakmai lektora Falus András immunológus és Horváth István klinikai szakgyógyszerész volt.

A KliniKaland következő évada várhatóan ősszel jelentkezik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!