térhódítás

2018.04.22. 16:30

A pekingi autószalonon is tarolnak az elektromos autók

Az autózás "elektromosítása" jegyében nyílik meg a héten Pekingben a világ legnagyobb autóipari kiállítása, az Auto China 2018.

--FILE--People visit the stand of JAC (China Anhui Jianghuai Automobile Co., Ltd.) during the 15th China (Guangzhou) International Automobile Exhibition, also known as Auto Guangzhou 2017, in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 21 November 2017. Anhui Jianghuai Automobile Co, also known as JAC Motor, launched its first model of multi-purpose vehicles (MPV) for family use on Monday (16 April 2018). Executives from JAC, which is headquartered in Hefei, capital of East China's Anhui province, said the seven-seat R3 model MPV car is first aimed at the domestic market and may also be available for export in the future. JAC, which started its automobile business from trucks decades ago, launched its first MPV for commercial use 16 years ago and has so far attracted about 750,000 buyers, which are mostly governments and enterprises. China formally adjusted its family planning policy from one-child policy to two-child policy in 2015. "Since then, we have found the Chinese households' demand for larger cars has been climbing," said Zhang Wengen, deputy chief economist of JAC.

Kína néhány év alatt a világ legnagyobb elektromosautó-piacává nőtte ki magát a vásárlóknak és a gyártóknak egyaránt nyújtott különféle kedvezményekkel, támogatásokkal és ösztönzőkkel. Mostanra viszont a kormányzat változtatott a módszeren, és már adminisztratív eszközökkel is kényszeríti az autógyártókat a piacképes elektromos autók gyártására Kínában is.

A jövő évtől Kínában az autógyártóknak egy előre meghatározott kvótát kell teljesíteniük eladásaikban elektromos és hibrid járművek értékesítésével.

A kvótát saját gyártással és más gyáraktól beszerzett járművekkel is teljesíthetik. Ellenkező esetben büntetésre számíthatnak.

A nagy nemzetközi autógyárak azzal számolnak, hogy 2025-re kínai eladásaiknak már 35-50 százaléka részben vagy teljesen elektromos járművekből állhat.

„Alig néhány év alatt Kína szinte jelentéktelen szereplőből 2017-re az elektromos autók globális forgalmának közel ötven százalékát bonyolító piaccá nőtte ki magát” – mutatott rá Christopher Robinson, a Lux Research piackutató cég elemzője. „Az elektromos autókat gyártó cégek szinte mindegyike jelen van a kínai piacon” – tette hozzá.

Az idei pekingi autószalonon a General Motors öt teljesen elektromos modellt mutat be, közöttük a 600 kilométer hatótávval rendelkező Buick SUV koncepciót, valamint a Cadillac XT5 28E hibrid modellt. A legnagyobb forgalmú kínai márka címéért a Volkswagennel vetekedő General Motors tíz elektromos és hibrid modellt visz a kínai piacra 2016 és 2020 között. A Volkswagen 15 elektromos és hibrid modellt vezet be a kínai piacra az elkövetkező két-három évben a tavaly novemberben bejelentett 10 milliárd eurós fejlesztési programjának keretében.

A Nissan kifejezetten a kínai piacra tervezett teljesen elektromos modellt mutat be a pekingi autószalonon, illetve a Leaf egy ráncfelvarrott változatát, valamint egy koncepciómodellt. A japán autógyár emellett kínai partnerével, a Dongfeng Motor Co. autógyárral egy kifejezetten olcsó elektromos autó kifejlesztésén dolgozik, amelyet kétféle változatban értékesítenek majd Venucia márkanév alatt.

A kínai BYD Auto kilenc hibrid és plug-in elektromos autó modell mellett két hibrid SUV modellt és egy elektromos koncepciómodellt mutat be a pekingi szalonon.

A japán Infinity a jövőbeni elektromos modelljeinek az alapjául szolgáló Q Inspiration koncepciót mutatja be Pekingben.

A Ford Motor Co. valóságos termékoffenzívát indított el Kínában első plug-in hibridje, a Mondeo Energi piacra dobásával az elmúlt hónapban és azzal a bejelentéssel, hogy legalább 15 elektromos és 35 egyéb más, részben elektromosított modellt viszt piacra 2025-ig.

Borítókép: STRINGER / IMAGINECHINA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!