elindult a szezon

2020.06.28. 16:36

A németek többsége idén kihagyja a nyaralást

Akik a koronavírus-járvány ellenére mégis utaznak, többnyire hazai üdülőhelyeket keresnek fel.

26 June 2020, Schleswig-Holstein, Timmendorfer Strand: Visitors populate the beach of the Baltic Sea. The beaches are very crowded in summer weather. Photo: Carsten Rehder/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Carsten Rehder

Az ARD országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a németek túlnyomó többsége, 87 százaléka már eldöntötte, hogy miként tölti el az idei nyári szabadságát, és már csak 13 százalék mérlegeli a lehetőségeket.

A szűk többség, 51 százalék az idén kihagyja a nyaralást. Ez 1 százalékponttal több, mint az ARD Deutschlandternd című felméréssorozatának legutóbbi, május végi adatfelvételén regisztrált 50 százalék.

A németek 35 százaléka az idén is nyaral, de nem külföldön, hanem a hazájában. Ez 4 százalékpontos növekedés a májusi 31 százalékhoz képest.

Külföldi, de Európán belüli nyaralást a németek csupán 17 százaléka tervez. Ez 2 százalékpontos csökkenés a májusi 19 százalékhoz képest.

Európán kívüli nyaralásra csupán 2 százalék vállalkozik. Májusban még 3 százalék foglalkozott ezzel a gondolattal. A rendkívül gyenge hajlandóság az Európán kívüli utakra főleg annak tulajdonítható, hogy a külügyminisztérium a világjárvány miatt nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat a kontinens elhagyásától.

A turisztikai főszezon a napokban indul Németországban, Berlinben, Brandenburgban, Hamburgban és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban már el is kezdődött a nyári tanítási szünet, a legnépesebb tartományban, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig hétfőn kezdődik a vakáció.

A Deutschlandtrend felmérésében regisztrált tendenciának megfelelően a belföldi üdülőhelyeken egyre több a nyaraló. Főleg a Balti-tengernél és az Északi-tengernél számítanak jó szezonra. Az egyik legnépszerűbb északi-tengeri nyaralóhelyen, a schleswig-holsteini Büsumban például az utóbbi évek egyik legerősebb hónapja ér véget június 30-val, és július elején eléri a 90 százalékot a foglaltsági arány a szálláshelyeken – mondta a helyi turisztikai ügynökség vezetője német hírportálok beszámolói szerint.

Az utóbbi évtizedekben a németek rendszerint évente többször tettek rövidebb-hosszabb szabadidős utazásokat, és nem hagyták ki a nyaralást. A koronavírus-járvány előtt az utazás világbajnokaiként tartották számon őket. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!