felmérés

2020.12.16. 15:20

A magyarok harmada egy hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik

A lakosság 36 százaléka mindössze egy hónapig tudna megélni a meglévő megtakarításából, ha megszűnne a rendszeres havi jövedelme.

Forrás: Shutterstock

A magyarok átlagosan 7 hónapot tudnának átvészelni meglévő forrásaikból, ami megegyezik az egy évvel korábbi szinttel és 1 hónapos emelkedést jelent a 2018-as eredményhez képest – derül ki a K&H felméréséből.

A lakosság 8 százaléka 1-2 évre szükséges anyagi háttérrel rendelkezik, 5 százalékuk pedig azt mondta, akár több mint 2 évig is képes lenne bevétel nélkül megélni.

Nemek szerinti lebontásban vizsgálva a nők 41 százaléka, a férfiak 30 százaléka bírná maximum 1 hónapig bevétel nélkül – hívta fel a figyelmet a pénzintézet az egyenlőtlenségekre.

A keleti országrészben a háztartások 43 százaléka tartozik a legkiszolgáltatottabb kategóriába, nyugaton és a középső országrészben csak 31-32 százalékos az arányuk, míg a fővárosban csupán 25 százalékos.

A kutatás szerint azok körében, akiknek a járvány miatt megszűnt az állása, 79 százalék maximum 3 hónapig tudna megélni a tartalékaiból.

Zobor Zsuzsa, a K&H alapok kezelőjének vezetője elmondta: jelentős azok aránya, akik nagyon rövid időre elegendő tartalékkal rendelkeznek. Éppen ezért lényeges, hogy az érintettek minél előbb kezdjék el a takarékoskodást, így stabilabb háttérrel várhatják a hirtelen jött változásokat.

A felmérést a pénzintézet a Free Association megbízásával végezte. A kutatásban negyedévente 500 fő vesz részt, a minta országosan reprezentatív a 30-59 éves, online lakosságra. Az adatfelvétel 2020. május 22. és június 2. között zajlott.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!