se hó, se hideg?

2018.11.14. 15:30

A klímaváltozás hatására nőhet az öngyilkosok száma Finnországban

A kutatók szerint a november és március között várható napfényhiány áll a háttérben.

Forrás: Shutterstock

A klímaváltozás hatására a sötétség növekszik az ország déli és középső részén. A hótakaró csökkentené a sötétséget, mostanában azonban télen egyre gyakrabban inkább eső esik – mondta el Reija Ruuhela, a Finn Meteorológiai Intézet munkatársa.

„Minél kevesebb a fény, annál több az öngyilkosság”

- emelte ki. Hozzátette, hogy a férfiakat nagyobb mértékben érinti a probléma, mint a nőket.

A férfiak esetében az öngyilkosságok kockázata az alacsony légnyomású időszakokban növekszik, míg a nőknél a magas légnyomás hatására. Az eredmények a klímaadatok és a finnországi öngyilkossági statisztikák összehasonlításán alapulnak.

Finnországban az öngyilkosságok száma 1990 óta csökkent. Ruuhela szerint a klímaváltozás megállíthatja ezt a pozitív folyamatot. 1990-ben mintegy 1500 öngyilkosságot jelentettek Finnországban, ezt követően a szám folyamatosan csökkent. 2016-ban azonban 757 esetet regisztráltak, ekkor 50-nel nőtt az öngyilkosságok száma a statisztikai hivatal jelentése szerint.

Ruuhela szerint a finnek számára, akik a hideg időjárás elviselésére edződtek a történelem során, új jelenség a hosszú meleg időszak. A szakértő szerint az országnak fel kell készülnie a melegebb időjárásra.

Borítókép: Shutterstock / everst

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!