Ország-világ

2021.05.30. 12:30

A családok és a házasságok is megerősödtek az utóbbi években

Magyarországon 2015-óta folyamatosan növekszik a stabil párkapcsolatban született gyermekek aránya, a családok és a párkapcsolatok erősödése egyaránt megfigyelhető – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatásaiból. Az utóbbi tíz évben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az Európai Unió tagországai közül, és negyven éve nem kötöttek hazánkban annyian házasságot, mint napjainkban. A jövő év elejétől az egyszülős családok további kedvezményekben részesülnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb, gyermeknap alkalmából közzétett kutatásából kiderül: a szülők bensőséges kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel, tízből kilenc szülő szerint gyermeke megosztja vele az örömét, 81 százalék pedig úgy gondolja, hogy azt is elmeséli neki, ha bánat éri – írja a Magyar Nemzet.

Gyermeknap alkalmából a szülők 64 százaléka közös családi programokkal, 33 százalékuk ajándékokkal, 29 százalékuk pedig valamilyen szabadidős tevékenységgel kedveskedik gyermekének.

Erős a kapcsolat a szülők és gyermekeik közt

A magyar családok erősödését az utóbbi évek demográfiai adatai igazolják, ezek közül a tavalyi (legutóbbi) eredmények a legfontosabbak: növekszik a házasságkötések száma, csökken a válásoké, növekedett az élveszületések, és csökkent a terhességmegszakítások száma – világítanak rá a KINCS korábbi kutatásainak eredményei.

A családos élet és a házasságok megerősödését jelzi az is, hogy 2015 óta folyamatosan növekszik a stabil párkapcsolatban született gyermekek aránya.

Míg Magyarországon, 2015-ben száz párnak 52 gyermeke született házasságban, 2019-re ez az érték 61-re emelkedett. Az uniós országokban eközben növekedett a házasságon kívül születettek aránya. A magyar családoknak fontos a szülő–gyermek viszony. A KINCS kutatásából kiderül, hogy a magyar családok 62 százaléka megünnepli a gyermeknapot gyermekével, illetve gyermekeivel, csaknem kétharmaduk közös családi programokkal teszi ezt. A 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelő válaszadók nagyobb arányban ünneplik meg rendszeresen a gyermeknapot, – nyolcvan százalék –, mint azok, akiknek nincs 18 év alatti gyermekük. A szülők bensőséges kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel: tízből kilenc édesanya és édesapa szerint gyermeke megosztja vele az örömét. A szülők döntő többsége, pontosan hetven százalékuk ismeri gyermeke barátait és kétharmaduk rendszeresen szervez családi programokat is.

Folyamatosan nő a családalapítási kedv

Tény, hogy 2010 és 2019 között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az Európai Unió tagországai közül. Ez azt jelenti, hogy 1,25-ről 1,55-re nőtt a termékenységi arányszám, ami 24 százalékos emelkedést jelent. Ennek a növekedésnek köszönhetően Magyarországon 115 ezerrel több gyermek született az előző évtizedben. Ezzel párhuzamosan a házasságkötések száma közel duplájára emelkedett, hiszen míg 2010-ben 35 ezer pár kötötte össze az életét, addig 2020-ban már 67 ezer. Ez azért is fontos, mert tudjuk, hogy a házasság szorosan kapcsolódik a gyermekvállaláshoz, azoknak a fiataloknak, akik házasságot szeretnének kötni, 98 százaléka gyermeket is szeretne vállalni. A fiatalok házasságkötését és gyermekvállalását ösztönző, segítő lehetőségek következtében az első házasságkötések életkorának kitolódása 2018-ban megállt.

Tehát negyven éve nem kötöttek ennyien házasságot, és a gyermekvállalási kedv növekedése egyre több bizakodásra ad okot a jövőre nézve, és úgy tűnik, már látszanak az Orbán-kormány családbarát politikájának eredményei

– mutatnak rá a KINCS kutatásai.

A Családvédelmi akcióterv egyik célja éppen az volt, hogy könnyítsen a családalapítás előtt álló fiatalok helyzetén, gondoljunk csak a babaváró támogatásra, amelynek révén tízmillió forinthoz juthat egy fiatal házaspár, ha úgy dönt, hogy három gyermeket vállal, és nem csak hitel lehetőségével szeretne élni.

A már megkötött közel 132 ezer babaváró szerződés azt jelzi, hogy a fiatalok élnek a kormány által biztosított lehetőségekkel, és ösztönzőleg hatnak rájuk ezek az intézkedések.

De ezzel természetesen nem állt meg a fiataloknak segítséget nyújtó intézkedések sora, hiszen azóta már elfogadták a 25 év alatti fiatalok adómentességét is. Ez megint egy szabadon választható lehetőség, ami a felmérések alapján átlagosan évi félmillió forintos megtakarítást is jelenthet egy-egy fiatalnak.

További kedvezmények az egyszülősöknek

Az egyszülős családokról se feledkezzünk el, az adatok ezen a téren is pozitív képet mutatnak: 2011-ben a családok 19,8 százaléka volt egyszülős, ami 2016-ra 18 százalékra mérséklődött. Míg 2010-ben 327 699 (205 187 egygyerekes, 85 469 kétgyerekes és 37 043 három- vagy többgyerekes) egyedülálló szülő volt Magyarországon, vagyis ennyien részesültek az egyedülálló szülőket megillető emelt családi pótlékban, addig 2019-re számuk jelentősen, 250 701 főre mérséklődött. Körükben 166 778 egygyerekes, 61 057 kétgyerekes és 22 876 három- vagy többgyerekes egyedülálló szülő van.

2022. január 1-jétől a kormány további jelentős könnyítéseket jelentő változtatásokat vezet be, amelyek a gyermekek érdekét helyezik előtérbe és céljuk, hogy a gyermektartásdíjhoz való hozzájutást az állam minden gyermek részére azonos módon segítse elő.

Az árvaellátás összegének több mint duplájára emelésének célja azokon az egyszülős családokon segíteni, ahol a tragédia után, a társát elvesztett szülőnek egyedül kell helyt állnia. A Kopp Mária Intézet kutatásainak eredményei alátámasztják és a járvány idején is egyértelműen kiderült, hogy a család intézménye rendkívül fontos, továbbra sincs alternatívája. Amikor baj van, mindenki leginkább a családtagjaira és a családjára támaszkodhat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!