határtalanul program

2021.03.04. 10:35

Potápi: a fiatalok már egységes magyar nemzetben gondolkodnak

Mivel a járványhelyzet miatt az osztálykirándulások most szünetelnek, az online térben szeretnék összekötni a magyarországi és külhoni fiatalokat

Budapest, 2020. február 11. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart a Határtalanul! program legfontosabb újdonságairól és friss pályázati felhívásairól a Miniszterelnökségen 2020. február 11-én. Elérhetõvé váltak a magyarországi iskoláknak a külhoni osztálykirándulásokat finanszírozó Határtalanul! program következõ tanévének pályázati kiírása. A magyar kormány finanszírozásával mûködõ program intenzitása 100 százalékos, vagyis a nyertes pályázók összes költségét fedezi az állam. Az iskolák a következõ tanévben a korábbi 5-6 millió forint helyett már 6-7 millió forintot nyerhetnek el az utazások finanszírozására. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Több mint százezer anyaországi és külhoni középiskolás vett részt a Határtalanul program online középiskolai vetélkedőjének első fordulójában, az eredmények azt jelzik, hogy a fiatalok már egységes magyar nemzetben gondolkodnak – közölte a Miniszterelnökség, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt idézve, szerdán.

Az eddigi eredmények alapján 292 osztály, mintegy 8800 fiatal jutott be a vetélkedő középdöntőibe. Budapestről 48, Magyarország más területeiről 155, Erdélyből 30, Felvidékről 23, a Vajdaságból 16, Kárpátaljáról 18, Horvátországból és a diaszpórából pedig 1-1 csapat került a legjobbak közé – írták.

A versenyen külhoni és anyaországi középiskolai osztályok mérik össze tudásukat történelemi, irodalmi, földrajzi, néprajzi kérdésekből, amelyekből a Kárpát-medence magyarlakta területeit is közelebbről megismerhetik. A legjobb osztály egymillió forint pénzjutalmat kap, de a fődíjon kívül is több mint ezer díjat és ajándékot oszt ki a nemzetpolitikai államtitkárság a legügyesebb versenyzők között.

A közlemény szerint Potápi Árpád János emlékeztetett: a 2010-ben indított Határtalanul program célja, hogy valamennyi közoktatásban tanuló magyar fiatal legalább egyszer, az állam támogatásával eljusson a szomszédos országok magyarlakta területeire.

Mivel a járványhelyzet miatt az osztálykirándulások most szünetelnek, az online térben szeretnék összekötni a magyarországi és külhoni fiatalokat, akik a játékon keresztül nemcsak a tudásukat bővítik, hanem lehetőségük van az ismerkedésre, a kapcsolatok építésére is – hangsúlyozta.

2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében március a közösségek hónapja, a Határtalanul vetélkedő pedig az államtitkár szerint a közösségépítésnek és a nemzeti összetartozás erősítésének is kiváló eszköze a fiataloknál.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Határtalanul! program legfontosabb újdonságairól és friss pályázati felhívásairól a Miniszterelnökségen 2020. február 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!