gasztronómia

2021.03.09. 11:02

Hófehér kedvencek kerülnek az asztalra, salátától süteményig

Nézzük át röviden, mi mindenre jók a tejtermékek desszertekhez, salátákhoz, levesekhez, húspácokhoz adva!

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A finom ételek még finomabbak lesznek, ha friss joghurttal, tejföllel vagy tejszínnel gazdagítjuk őket – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Joghurt

Fogyasztása a 20. században vált igazán elterjedtté és népszerűvé, ami többek közt a tejipar fejlődésének köszönhető. Előállítása során a tejhez speciális mikroorganizmusokat adnak, amik a tejcukrot tejsavvá alakítják át, így a tej savanykás lesz, pH-értéke csökken. A joghurt nemcsak önmagában finom, de tökéletes pác húsokhoz, finom salátákra locsolva, mártogatósokba, sőt sütemények tésztájába keverve is felhasználható.

Tejszín

Természetes módon úgy kaphatunk tejszínt, hogy a nyers tejet egy ideig pihentetjük, így a zsíros rész kerül a tej felszínére. Ezt manapság, ipari körülmények között egyfajta centrifugálási eljárással érik el. Hazánkban kapható főzőtejszín, ennek zsírtartalma 20%, míg a habtejszíné 30%. A tejszín különlegesen krémessé, bársonyossá teszi a leveseket, püréket, mártásokat.

Tejföl

Alapja a friss tejszín, vagyis a tehéntej zsírosabb része, amiből tejsavbaktériumok hozzáadásával készül a tejföl. Zsírtartalma általában 20% körül mozog, a zsírszegény fajtáké 12%. A magyar konyha emblematikus alapanyaga. A levesek, paprikások, rakottasok és saláták mind elképzelhetetlenek nélküle.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!