Vízügy

2021.02.16. 14:35

Tetőzött az árhullám a Felső-Tisza-vidék folyóin

A Tiszán, a Krasznán, a Túron és a Szamoson is tetőzött az árhullám, a folyókon lassú apadás kezdődött – közölte a honlapján a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) kedden.

Az áradó Tisza miatt víz alatt lévő közúti jelzőtábla a tiszadobi pontonhídnál 2021. február 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Mint írták,

a Tisza Tiszabercelnél hétfőn nagyon hosszan, tizenhat órán keresztül tetőzött, majd éjféltől az alsó szakaszon is megindult a vízszintcsökkenés.

A folyón levonuló árhullám jelenleg Tokajnál érte el a tetőzés közeli vízszintet.

A Szamoson készültségi szint alatti, folyamatosan apadó, alacsony vízszinteket regisztrálnak. A Túron az óránkénti két-három centiméteres vízszintcsökkenés lehetővé tette a tíz napig tartó árvízvédelmi készültség megszüntetését, a Kraszna védvonalai mentén – igen lassú apadás mellett – azonban még mindig a másodfokú riasztás van érvényben.

A Lónyay-főcsatornán jelentősen megemelkedett a vízállás az elmúlt időszakban.

A jobb és bal parti töltéseknél mintegy egy kilométeren szivárgást észleltek a szakemberek, ezért elektromos szivattyútelepek segítségével emelik át a vizet a Tiszába. A vízfolyáson Kótajig első-, míg az árvízkapuig másodfokú az érvényben lévő készültség.

A védekezési munkáknak köszönhetően az elmúlt napokhoz képest csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, a 11 640 hektáros területből 3 670 hektár szántó, 1 630 hektár vetés és 4 090 hektár legelő van víz alatt.

Az igazgatóság tizenkét belvízvédelmi szakaszából hét érintett valamilyen fokú készültséggel.

A hidrológiai előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 7-13 milliméter csapadék várható, ez a mennyiség azonban nem fogja lassítani az árhullámok levonulását – olvasható a Fetivizig honlapján.

Borítókép: az áradó Tisza miatt víz alatt lévő közúti jelzőtábla a tiszadobi pontonhídnál 2021. február 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!