családtámogatás

2021.02.15. 14:32

A csok-kal vásárolt újépítésű otthonoknál a kormány átvállalja az áfát

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt újépítésű ingatlanoknál az állam átvállalja az 5 százalékra csökkentett áfát a Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében – mondta Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára hétfőn.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Studio Romantic

Zsigó Róbert a kormány közösségi oldalára feltöltött videójában kiemelte: 2021. január 1-jével elindult minden idők legnagyobb otthonteremtési programja. Az áfa megfizetése alól azok a családok mentesülhetnek, amelyek legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak, új építésű lakást vesznek vagy generálkivitelezővel építtetnek, illetve igénybe veszik a csok-ot – tette hozzá.

A teljesen áfamentes vásárlási lehetőséggel akkor lehet élni, ha az ingatlan alapterülete lakás esetében nem haladja meg a 150, családi ház esetében pedig a 300 négyzetmétert – részletezte.

Az áfa átvállalásával az állam segít a gyermekeket vállaló, gyermekeket nevelő családoknak, hogy megfelelő otthonhoz jussanak, segít a munkahelyek megőrzésében, illetve új munkahelyek teremtésében, továbbá a lépés hozzájárul a gazdaság újraindításához is – összegezte a parlamenti államtitkár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!