enyhe volt a tél

2020.03.06. 16:47

Visszaesett a halálos alkoholmérgezések száma Oroszországban

A Fogyasztók Nemzeti Jogvédelmi Központja szerint januárban kevesebb vodka és konyak, viszont több bor fogyott.

Forrás: Shutterstock

Idén januárban 619-en haltak meg Oroszországban véletlen alkoholmérgezés következtében, ami az orosz Nemzeti Alkoholpolitikai Központ csütörtökön nyilvánosságra hozott közleménye szerint 37,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Ennek oka az orosz Fogyasztók Nemzeti Jogvédelmi Központja szerint az enyhe tél volt, amelynek köszönhetően visszaesett a tömény szeszes italok fogyasztása.

Januárban emellett 153-an haltak meg „meghatározatlan szándékú alkoholmérgezésben”, ami 46,1 százalékos visszaesést jelent az előző évi adathoz képest.

Az adatokat ismertető Interfax hírügynökség szerint a „meghatározatlan szándékú alkoholmérgezés” kifejezést azokra az esetekre alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban, amikor az egészségügyi és az igazságügyi szakértők nem tudják megállapítani, hogy egy adott incidens a szerencsétlenség, az önkárosítás avagy az erőszakcselekmény kategóriájába sorolható-e. A fő rizikócsoport ebben az esteben a 15-19 éves korosztály.

A Fogyasztók Nemzeti Jogvédelmi Központja szerint januárban kevesebb vodka és konyak, viszont több bor fogyott.

„Amiatt, hogy a középhőmérséklet 10 fokkal a klimatikus norma fölé emelkedett, 10 fokkal csökkent a lakosság egészségének alkoholos terhelése. Ennek következtében erősen csökkentek az alkoholfogyasztás negatív következményei” – jelentette ki Pavel Sapkin, a társadalmi szervezet elnöke.

Az orosz hidrometeorológiai központ szerint 2019-2020 tele nyolc fokkal volt melegebb a normális középértéknél, ami Oroszország szempontjából szélsőséges felmelegedést jelent, és 1,3 fokkal haladta meg a 2015-2016 telén felállított előző rekordot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!