Misszió

2019.10.16. 16:16

Van szabadulás a drog rabságából

Harmincöt éves a Magyarországi Református Egyház kábítószerfüggőkkel foglalkozó Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója (KIMM). A jubileum alkalmából Budapesten, a Hold utcai német ajkú református gyülekezet templomában tartottak konferenciát szerdán.

Ráckeresztúr, 2018. december 27. Lakók imádkoznak reggeli elõtt a Kallódó Ifjúságot Mentõ Misszió Drogterápiás Otthonában, Ráckeresztúron 2018. október 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Balog Zoltán református lelkész a konferenciát megnyitó áhítaton fontosnak nevezte, hogy megünnepeljék az elmúlt 35 évet, és „odategyék a nyilvánosság, az egészségpolitika, az egyház és a magyarság asztalára” történeteiket.

Fontos elmondani, hogy vannak szabadulástörténetek, és van egy Jézus, aki megkeresi az elveszettet

- mondta, kitérve arra: a drogmisszió lényege a találkozás, és az elmúlt 35 év a misszió munkatársait is alakította, nem csak azokat, akik a misszió intézményeiben „gyógyultak vagy nem gyógyultak”.

Victorné Erdős Eszter misszióvezető lelkész (b) és Balog Zoltán (k) még emberierőforrás-miniszterként a Magyarországi Református Egyház Fiatalkorúak Rehabilitációs Otthonában Ráckeresztúron 2016. május 2-án
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Felidézte: a ráckeresztúri drogterápiás otthonból sokáig a Hold utcai templomba jártak istentiszteletre az otthon lakói, és előfordult, hogy a templom elől vitték el a rendőrök a rehabilitációban részt vevő, körözött fiatalt. A külvilág ugyanis „nem változik csak azért, mert te úgy gondolod, hogy megváltozol”. „Ugyanoda megyünk vissza az életünkbe, ahonnan eljöttünk”, amikor „elkezdődött bennünk a változás” – mondta.

„Mégis, minden kudarc, botlás, tévút ellenére ünnepelhetjük együtt a szabadságot, a szabadulást, és ezt az élményt, ezt az erőt megoszthatjuk másokkal is”

- fogalmazott Balog Zoltán.

Lakók bibliaórán vesznek részt a ráckeresztúri drogterápiás otthon kápolnájában
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: az addiktológiai ellátás messze túlmutat az egészségügy keretein, valójában az emberség lényegét érintő kérdés. A KIMM 35 éves működése pedig jelzi, hogy

a református egyház megtalálta a válaszokat az addiktológia szakmai és emberi kérdéseire, és megbízható, jó megoldást nyújt a hozzá forduló rászorulóknak.

A kábítószer-fogyasztás ugyanis nemcsak egészségügyi probléma, a jelenség gyakran a céltalanságra, az értelmetlen életre adott kétségbeesett reakció. A gyógyuláshoz pedig a szakszerű segítségen túl útmutatásra, reményre, emberi kapcsolatokra, tartalmas feladatokra és célokra is szükség van – mondta a helyettes államtitkár.

Lakók informatikai tanfolyamon vesznek részt a ráckeresztúri drogterápiás otthonban
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Erdős Eszter református lelkipásztor 1984-ben Budapesten, a fasori református templomban indította el a kallódó fiatalok bibliaóráját, amelyre főként drogfüggők jártak. A református lelkésznő 1986-ban alapította meg Magyarország legrégebbi drogrehabilitációs otthonát a Pest megyei Ráckeresztúron. Az egyház drogmissziós szolgálata azóta komplex hálózattá fejlődött.

Megelőzés és gyógyítás

A Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon 18 és 35 év közötti férfiaknak segít megszabadulni a kábítószerfüggésüktől. A leszokást nem segítik gyógyszerekkel, a gyógyulás kulcsa az erősen szabályozott közösségi élet, az egyéni és csoportos terápia, valamint az imádság ereje. A terápia átlagosan egy évig tart.

A Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona, a szintén Ráckeresztúron működő Tinirehab tizennyolc év alatti kábítószer- és alkoholfüggő fiúkat gyógyít, emellett kezelnek számítógépfüggő gyerekeket is. A 35 férőhelyes bentlakásos rehabilitációs otthont 2015 decemberében adták át.

A drogmisszió működteti a budapesti Válaszút Drogkonzultációs Irodát, amely szerhasználóknak, illetve hozzátartozóiknak nyújt segítséget. Szolgáltatásai között szerepel egyéni és csoportos konzultáció, család- és párterápia, nappali ellátás.

A lakók konyhaszolgálatos csoportja dolgozik a ráckeresztúri drogterápiás otthon konyháján 2018. július 18-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Dunaújvárosi Drogambulancia integrált egészségügyi és szociális ellátást nyújt szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak.

A református drogmisszió drogprevenciós műhelye a Tisztás közösségi hely Budapesten. Az ifjúsági szabadidős klubban fiataloknak segítenek a pozitív énkép kialakításában, önmaguk megismerésében és elfogadásában.

A 2015-ben megnyitott Adna Café a református drogmisszió kávézójaként egyszerre segíti a függőséggel küzdő fiatalok felépülését és nyújt közösségi és kulturális teret Budapesten, a Kálvin tér mellett.

Kapcsolat

Ha önnek vagy hozzátartozójának drogproblémái vannak, és szeretné felvenni a református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójával a kapcsolatot, azt a következő elérhetőségeken teheti meg: Válaszút Drogkonzultációs Iroda, 1122 Budapest, Csaba u. 3., telefonszámok: +36 1 224 01 22, +36 30 639 53 63, e-cím: [email protected], honlap: valaszutiroda.hu.

Borítókép: Lakók imádkoznak reggeli előtt a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonában, Ráckeresztúron 2018. október 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!