Víz Világtalálkozó

2019.10.20. 08:10

A fenntartható fejlődési célok víz nélkül teljesíthetetlenek

A víz központi kérdéssé vált – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Vásárosnamény, 2019. szeptember 3. Áder János köztársasági elnök a Felsõ-tiszai hulladék-mentesítési projektben résztvevõ úgynevezett úszómû átadásán a Tiszavirág tanyahajón Vásárosnaménynál 2019. szeptember 3-án. A költségvetési forrásból finanszírozott 1,3 milliárd forint értékû projekt segít abban, hogy megtisztítsák a Tiszát a hulladéktól. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az államfő a héten Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozót felidézve kiemelte:

a feladat az, hogy ahol még lehet, az emberiség előzze meg a vízválságot, ahol pedig az már bekövetkezett, ott keresni kell a lehetőségeket, hogyan csökkenthetők a vízválság okozta károk.

Áder János a magyarországi helyzetről szólva elmondta: a hazai vizek több mint 90 százaléka a határokon túlról érkezik, ebből a szempontból

kiszolgáltatottak vagyunk a vízszennyezéseknek, és annak is, ha mások a víz egy részét felfogják, megtartják.

A csapadék éves mennyisége összességében nem változott, de rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék esik. Az elmúlt években gyakran előfordult, hogy egy nap alatt lehullott másfél-kéthavi eső, villámárvizeket és jelentős károkat okozva – tette hozzá a köztársasági elnök.

Áder János kiemelte, hogy

Magyarországon elegendő víz van ugyan, de ennek eloszlása egyenlőtlen, az ország csaknem 10 százalékát fenyegeti az elsivatagosodás.

A Duna-Tisza-közének egy része súlyos vízhiánnyal küzd, és a következő 15-20 évben komoly összeget kell a költségvetésből fordítani arra, hogy a helyzet javuljon.

Kitért arra is, hogy a hazai vízvezeték-hálózat jelentős részét fel kell újítani a következő évtizedekben.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a tanácskozást kísérő szakkiállítás az eddigi legszínvonalasabb volt. Egyre rutinosabbak a magyar vállalkozók, minden standon beszéltek angolul, voltak angol nyelvű tájékoztató anyagok és rövid filmes összefoglalók a cégek működéséről, termékeiről – közölte.

Az expón bemutatott új fejlesztésekről szólva jelezte, ezek egy része hatékonyabb víztisztítást tesz lehetővé, és kiemelte a termőtalaj minőségének, valamint vízháztartásának javítására kifejlesztett magyar megoldásokat is. Hangsúlyozta, hogy a vízipar által jól használható magyar innovációkat mutattak be az expón.

A világ más részein is foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, és ha a tudást összekapcsolják, akkor a problémák megoldhatók az árvízi védekezés, az öntözés vagy a szennyvíztisztás területén is – fogalmazott Áder János köztársasági elnök.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök a Felső-tiszai hulladék-mentesítési projektben résztvevő úgynevezett úszómű átadásán a Tiszavirág tanyahajón Vásárosnaménynál 2019. szeptember 3-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!