népszokás

2019.06.09. 22:30

Nemcsak királyt, hanem királynét is választanak pünkösdkor

A királyné a legerényesebb, legszebb lányok közül került ki, feladata az volt, hogy járja a házakat, jókívánságokkal árassza el a lakókat.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Kalina Veronika, a Hagyományok Háza néprajzkutatója vasárnap az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy a férfiaknak általában lóversenyeken kellett részt venniük, de gúnárnyakszakításban és kakasnyakütésben is megmutathatták talpraesettségüket.

A királyt egy évre választották, ez alatt a hagyományok szerint minden mulatságba meghívták, fizették a kocsmai fogyasztását, gondozták az állatait.

A királyné pedig a legerényesebb, legszebb lányok közül került ki, feladata az volt, hogy járja a házakat, jókívánságokkal árassza el a lakókat.

A pünkösdi szokások egyike a legényválasztás – amikor a fiúkat felnőtté avatják – és a párválasztás is. A sárközi hagyomány szerint például kifaragott evezőlapátot kaptak a lányok, a fiúk pedig elviszik őket csónakázni – ismertette.

A húsvét utáni ötvenedik napon, idén június 9-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját.

Borítókép: A pünkösdi királynéjáráshoz kapcsolódó népi játékokat elevenítenek fel a Nyírség és a Margaréta táncegyüttesesek 2013. május 20-án, Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!