mérgezők

2019.06.25. 18:00

Májkárosodást okozhatnak a légfrissítők

Mind­egyik vált­hat ki al­ler­giás re­ak­ciót, fej­fá­jást, to­rok­fá­jást, aszt­mát, sőt, az egyik ha­lált is okozhat.

Forrás: Shutterstock

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 12 terméket választott ki találomra, hogy megvizsgálja az összetevőiket és kiderítse, melyiket érdemes megvásárolni – írja a Riport.

Arra jutottak, hogy van rossz légfrissítő, és van még rosszabb, így szerintük egyáltalán ne vegyünk ilyen termékeket.

„2017. márciusa és 2018. februárja között 33 milliárd forint fölött költöttünk tisztító-és takarítószerekre. Ugyanebben az időszakban 11%-kal nőtt egy bizonyos termékcsoport, méghozzá a légfrissítők kiskereskedelmi forgalma” – derült ki a Nielsen felméréséből.

Pedig akár az emberi egészséget, akár a környezeti károkat nézzük, csak rossz és rosszabb verziók léteznek. A légfrissítők a nevükkel ellentétben nemhogy nem frissítik a lakásunk levegőjét, hanem épp ellenkezőleg, szennyező anyagokat szórnak szét otthonunkban.

Káros anyagok az összetevők között

A légfrissítőkön, ahogy a többi vegyi terméken sem kell feltüntetni minden összetevőt a szabályozás szerint, csak az allergén illatanyagokat. Azt viszont így is biztosra lehet tudni, hogy illékony szerves vegyületeket (VOC vegyület) szórnak a levegőbe. Ezek a vegyületek folyékony vagy szilárd anyagok, amik szobahőmérsékleten gázzá alakulnak és szem-, orr-, torokirritációt, fejfájást, koordinációs zavart, hányingert, asztmát, máj-, vese-, és központi idegrendszeri károsodást okozhatnak. Ezen kívül a VOC-vegyületek némelyike bizonyítottan, mások feltételezetten rákkeltő hatásúak.

Az illatanyagok a légfrissítők alapvető összetevői. Ezeket részletesen csak akkor kell feltüntetni a flakonon, ha a termék allergén illatanyagokat (pl. limonene, citronellol, geraniol, linalool) tartalmaz.

A vizsgált légfrissítő spray-k kétharmadában találtak allergén illatanyagot, de volt olyan termék is, ami tízféle allergén illatanyagot tartalmazott.

A 12 termékből több is olyan, ami szembe, bőrre, tüdőbe kerülve irritáló hatású, a vízi élőlényekre nézve kifejezetten mérgező biphenyl-2-ol fertőtlenítőanyagot, valamint más bőr- és nyálkahártya-irritáló hatású anyagot tartalmaz.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a légfrissítő spray-ket célszerű mellőzni az életünkből. Ha pedig elkerülhetetlen, akkor lehetőleg válasszunk pumpás (robbanásveszélyes hajtógáztól mentes), nem allergizáló illatanyagokat tartalmazó és más veszélyességi jellel sem rendelkező terméket. Olvassuk el és tartsuk be a tárolásra, használatra vonatkozó előírásokat, és fokozottan figyeljünk a gyermekekre, érzékeny személyekre.

Egyébiránt a légfrissítés leghatékonyabb és legegyszerűbb módja még mindig a rendszeres intenzív szellőztetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!