étkezzen egészségesen!

2019.04.01. 13:40

Nincs szükségünk méregtelenítésre

A szakemberek szerint csak egy trendi blöff a méregtelenítés, ami rosszul alkalmazva ártalmas is lehet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lucky Business

A tavasz sokaknak egyet jelent a méregtelenítéssel. A szakemberek azonban állítják: ez csupán egy átverés, így feleslegesen vesszük az ehhez szükséges csodaszereket és italokat – írja összeállításában a borsonoline.hu.

A TÉT Platform Egyesület szerint évről évre több száz ezren állnak neki a méregtelenítésnek, és költenek jelentős összegeket arra, hogy szervezetükből eltávolítsák a felhalmozódott méreganya­gokat. Az egyesület szakemberei abban egyetértenek, hogy a méregtelenítés igenis egy létező dolog, azonban korántsem ugyanazt jelenti, mint amit mi annak hívunk. Ők nemes egyszerűséggel azt mondják, hogy a méregtelenítés egy trendi blöff, mivel a testünk elvégzi, amit kell. Egyes szerveink, mint például a vese, a máj, a tüdő vagy a bőr el­végzi ezt az igen fontos feladatot.

Abonyi Orsolya dietetikus elmondta, szerveink arra vannak ki­találva, hogy a felhalmozódott, felesleges vagy éppen káros sa­lakanyagokat eltávolítsák a testünkből. Ha ez nem történne meg, akkor olyan komoly egészségügyi problémákat okozna, hogy kórházba, vagy akár intenzív osztályra is kerülhetnénk. Nem tudunk ételekkel, italokkal, csodaszerekkel méregteleníteni, és nincs is rá szükség – szögezte le a szakértő.

Ha valaki mégis nekilát, és durva méregtelenítésbe kezd, akkor annak komoly következményei lehetnek. A fáradékonyság, le­vertség, rossz közérzet vagy ájulás közeli állapot mind azt mutatja, hogy a szervezet valamit nem kap meg.

Ha a testünk nem jut elegendő fehérjéhez, akkor 48 órán belül elkezdi bontani a saját fe­hérjéit, és azt használja fel. Ezáltal az izommennyiség csökken – ma­gyarázta a dietetikus. Egy egészséges szervezetnél rövidtávon ennél nagyobb problémát nem okozhatunk, viszont, ha valami komolyabb egészségügyi probléma áll fenn, akkor bizony megterhelhetjük a szervezetünket egy ilyen kúrával. Dr. Komáromi Zoltán háziorvos szerint ha látjuk az elejét és a végét, akkor ésszerű keretek között a böjt jót tehet a testünknek.

Ha van az évnek egy meghatározott időszaka, amikor megadott szabályok szerint eszünk és iszunk, akkor tulajdonképpen a szervezet egy bizonyos idő után elkezdi lebontani az elraktározott zsírt, vizet. Így megszabadulhatunk a testünk felesleges terhei­től. Azt azonban minden esetben át kell gondolnunk, hogy a saját életvitelünk lehetővé teszi-e azt, hogy böjtöljünk – figyelmeztetett dr. Komáromi, majd hozzátette, hogy egy ilyen 1-2 hetes időszak után job­­ban érezhetjük magunkat, azonban a böjt nem összekeverendő a mé­reg­telenítéssel. Szerinte minden ilyen időszak előtt konzultálni kell a háziorvossal, hogy ne ve­szélyeztessük az egészségünket.

Minden szakértő egyetért azzal, hogy jó, ha változtatunk az étkezésünkön, több zöldséget, gyümölcsöt és folyadékot fogyasztunk, azonban a többi, szervezet számára fontos anyagokat sem szabad elhagyni. Dr. Komáromi szerint ne vásároljunk olyan mé­regtelenítő italokat, amelyekről azt sem tudjuk, hogy honnan szár­mazik, mivel ha egy gyógyszerről lenne szó, akkor is inkább a megbízhatót keresnénk.

Sokszor fogalmunk sincs, hogy abba a méregtelenítő keverékbe mit tesznek bele, sőt azt sem kérdezi meg senki a vásárlás előtt, hogy van-e allergiánk, cukorbe­teg­ségünk vagy egyéb problémánk. Ha emögött még komoly üzleti érdek is áll, akkor érdemes elgondolkodni. Dr. Komáromi Zoltán azt tanácsolja, hogy a bolti szerek he­lyett magunk készítsünk turmixot. Jó minőségű alapanyagokból otthon is el lehet ezeket készíteni, és így egyértelműen tudható, mi van benne.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!