remek tanácsok

2019.04.09. 13:00

Itt a tavasz, töltse fel szervezetét vitaminnal

Egyre több friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, hogy szervezetünket könnyedén salaktalanítsuk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Iakov Filimonov

Fontos azonban tudni, hogy nemcsak tavasszal, hanem egész évben érdemes figyelni a salakanyagok eltávolítására. Így a méregtelenítés minden évszakváltáskor jól jöhet, tavasszal pedig szinte kötelező.

Télen anyagcserénk lelassul, így a szervezetünkbe kerülő mérgeket és a salakanyagokat sem tudja eltávolítani. Ezek megbontják a belső egyensúlyt, sejtszinten akadályozzák az oxigén- és tápanyagellátást, ami az energiatermelésre is kihat, nem csoda, ha teljesítőképességünk csökken, és fáradtnak érezzük magunkat. Egy két-három hetes kúra azonban már észrevehetően jó hatással van közérzetünkre.

A szezonálisan beszerezhető, vitamindús zöldségekből, gyümölcsökből könnyen készíthetünk könnyű, energetizáló ételeket. Az origo.hu összeállításából kiderül, mi az, ami alkalmas erre.

Gyümölcsök

Szinte minden gyümölcs jó méregtelenítésre.

Csupán a banánnal és a sárgadinnyével kell vigyázni – ezeket inkább önmagukban együk, minimum 2 órával főétkezés előtt.

Az aszalt gyümölcsökkel is legyünk óvatosak – maximum egy marék jöhet naponta. Méregtelenítő napokon együnk meg inkább 5 különböző nyers, friss és szezonális gyümölcsöt – íme néhány: alma, barack, áfonya, szőlő, körte, ananász, cseresznye, meggy, kivi, grapefruit, mangó, szilva, ribizli, eper, szeder, málna és erdei bogyósok.

Fotó: Shutterstock/leonori

Zöldségek

Minden zöldség alkalmas méregtelenítésre – ez lehet friss vagy fagyasztott, de lehetőleg legyen bio és

szezonális. Együnk meg naponta minimum 5 különböző zöldséget, ha lehet, nyersen vagy párolva

Íme néhány ideális zöldség: articsóka, avokádó, hüvelyesek (babok, borsók), lencsefélék, cékla, hagyma (vörös, új, lila, póré), uborka, paprika (zöld, sárga, piros), karalábé, karfiol, sárgarépa, batáta (édesburgonya), kukorica, káposztafélék (vörös, kel, fejes), sütőtök, burgonya, tök, cukkini, retek, saláta, zellergumó, zellerszár, fehérrépa, pasztinák, édeskömény gumó, cikória, spárga, spenót, fokhagyma és brokkoli.

Fotó: Ana Blazic Pavlovic / Shutterstock

Gabonafélék

Méregtelenítés alatt jobb, ha elfelejtjük a búzalisztet, jöjjenek inkább a következő gabonafélék: cukor nélküli zabpehely, zabkorpa, köles, csicseriborsóliszt, barnarizs-liszt, hajdinaliszt, tönkölybúzaliszt, árpaliszt, szójaliszt, kukoricaliszt, polenta (kukoricadara), meg persze a felsorolt lisztekből készült szárított tészták.

Fotó: marilyn barbone / Shutterstock

Egyéb méregtelenítő ételek, alapanyagok

Vannak olyan fűszerek is, amiket érdemesebb ilyenkor használni a megszokott helyett. Lássuk ezeket is:

Fűszernövények – petrezselyem, koriander, bazsalikom, kakukkfű, kapor, rozmaring, medvehagyma, snidling, majoránna, oregánó és zsálya.

Fűszerek – chili, gyömbér, ázsiai citromfű (citromcirok), őrölt fahéj, koriandermag, kurkuma, szerecsendió, ánizs és szegfűszeg,

Diók, mogyorók, magok – tökmag, napraforgómag, lenmag, kendermag, dió, mogyoró, földimogyoró, brazil dió, pisztácia, mandula és kesudió.

Fotó: Shutterstock

De mit nem szabad?

Nagyon fontos az is, hogy mit ne együnk ilyenkor. Tisztítókúrák idején kerüljük az alkohol-, koffein-, só-, finomított liszt- és cukorfogyasztást.

Érdemes a lehető legtöbb vizet meginni, ez lehet akár 2,5-3,5 liter egy nap. Vegyük figyelembe ugyanakkor azt is, hogy szervezetünk a káros salakanyagokkal folyamatosan telítődhet, ezért tulajdonképpen jobb, ha az étrendünkre egész évben figyelünk, nem hagyjuk csak a kúrákra a testünk megtisztítását. A táplálkozásunk megváltoztatásával megőrizhetjük jó közérzetünket, anélkül, hogy drasztikus megoldást választanánk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!