Nem csak melegít

2019.03.27. 17:30

Mi mindenre jó a mikró?

Néha mindenkinek jól jönnek olyan praktikák, melyekkel egyszerűsítheti a konyhai műveleteket.

Forrás: Shutterstock

A Mindmegette olvasói praktikákat közreadó sorozatának legújabb részében egy igencsak megosztó konyhai eszközről, a mikrohullámú sütőről oszt meg néhány hasznos és érdekes tanácsot.

Íme nyolc tipp, amellyel maximálisan kihasználhatjuk a mikró nyújtotta lehetőségeket!

1. A mikrót elsődlegesen mindenki újramelegítésre használja, ám sokszor jelent gondot a mikróba tett ételek kiszáradása. A cikk azt javasolja: a mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz „cipőtalp”, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk: víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

2. Hagyományosabb dolgokat kedvelő konyhatündéreknek kedvez a következő tipp:

a kelt tészta készítésekor a lisztet pár másodpercig a mikróba teszed, meleg lesz a liszt, könnyebben kel majd meg a tészta.

3. A befőzés bajnokainak jó tudni, hogy a befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetjük, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

4. Ahogy a befőttesüvegeket, úgy egyéb tárgyakat is hatékonyan „pucolhatunk” mikróban: ha a vágódeszkát fél-egy percre mikrohullámú sütőbe (a legerősebb fokozatra) tesszük, az garantáltam mikróbamentes lesz. Ha beférnek, fakanalat vagy egyéb faeszközt is fertőtleníthetünk így – hívja fel a figyelmet a cikk.

5. Sőt, mint írják, szivacsokat és viledát is fertőtleníthetünk mikróban: öntsünk egy tál vízbe egy kis ecetet vagy citromlevet, áztassuk be a szivacsot, majd melegítsük a mikróban, egy percig, magas hőfokon. A forróság szagtalanítja és fertőtleníti a szivacsot – még a nyers tojás vagy csirke után is!

Fotó: Shutterstock

6. Sokan lesznek bosszúsak a megkeményedett barna cukor és a kikristályosodott méz miatt, pedig ezeknek csak egy kis melegre van szükségük. Hintsünk pár csepp vizet a cukorra, majd melegítsük az egészet magas hőmérsékleten 20 másodpercig. A méz úgy nyeri vissza folyékony állagát, ha az üveget fedő nélkül 30-60 másodpercig közepes álláson melegítjük.

7. Ha megszáradt a kenyér vagy péksütemény,

egyszerűen csomagoljuk az ételt nedves papírszalvétába, és tegyük a mikrohullámú sütőbe, melegítsük 20 másodperces szakaszokban!

A papír nedvességtartalma átszivárog a kenyérbe, és újra frissé, élvezhetővé teszi azt, anélkül, hogy átáztatná.

8. Ha madártejet készítünk, és nem szeretnénk a habgaluskák kiszaggatásával bajlódni, a felvert tojásfehérjét egy üvegtálban tegyük a mikróba és pár másodperc alatt süssük meg, majd szaggassuk a meleg vaníliasodóba.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!