Szundi

2019.03.07. 14:02

A sziesztázás több mint lustálkodás

A délutáni rövid alvás hívei szerint az ebéd utáni szundikálás csökkenti a stresszt és a fáradtságérzetet, jó hatással van a hosszú távú memóriára, felfrissít, illetve jobb közérzetet biztosít, mi több, egy 15-25 perces szundikálás csodákra képes.

Forrás: Shutterstock

A nap mint nap sziesztázók tapasztalatait erősíti meg a NASA egyik korábbi tanulmánya is, amely szerint 26 perc alvás 34 százalékkal javítja a teljesítményt és 54 százalékkal fokozza az éberséget – írja a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi száma.

Mennyi az elég?

A délutáni alvás mindenképpen hasznos, gondoljunk csak a mediterrán népekre, akik mentálisan a legegészségesebbek, és az idegrendszerük is jóval teherbíróbb, mint a miénk. Néhány embernek elegendő a „power nap”, azaz a gyorsszieszta, ők alkatilag könnyen elszundikálnak, ráadásul gyorsan is ébrednek, így már egy hat-tíz perces alvás felfrissülést jelent számukra. Ám aki komoly alváshiánnyal küszködik, és abban a szerencsés helyzetben van, hogy belefér egy hosszabb szunyókálás a napi rutinjába, annak érdemes délutánonként egy alvásciklusnyit, tehát körülbelül 90 percet pihennie, az emberi szervezet alvási ciklusai ugyanis nagyjából másfél órás periódusokra oszthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!