anatómiai azonosság

2019.02.27. 08:23

Nem sokban különböztünk a neandervölgyi embertől

A neandervölgyi ember valószínűleg ugyanúgy felemelkedve járt és hasonlóan ívelt gerincoszloppal rendelkezett, mint a modern ember – állapították meg egy nagyon jó állapotban megőrződött csontváz számítógépes rekonstrukciója alapján svájci és amerikai kutatók.

Korábbi rekonstrukciók szerint a neandervölgyi ember lapos hátú és görnyedt testtartású volt.

Elődeink kihalt rokonai azonban anatómiájukat tekintve sokkal jobban hasonlítottak a modern emberre, mint azt eddig vélték

- közölte Martin Häusler, a Zürichi Egyetem kutatója és Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem tudósa vezette kutatócsoport a PNAS című szaklapban.

Virtuálisan rekonstruálták egy jó állapotban megőrződött neandervölgyi csontváz medencéjét és gerincoszlopát. A maradványokat a franciaországi La Chapelle-aux-Saints-ben találták. A neandervölgyi férfi keresztcsontja a leletek szerint hasonló állású volt, mint a modern emberé – közölte a Zürichi Egyetem.

Az ágyéki és nyaki csigolyáknál, valamint a csípőcsontnál látható elhasználódási nyomok ívelt gerincoszlopra és a modern emberéhez hasonlatos testtartásra engednek következtetni.

A leleteket más, jó állapotban megmaradt gerinc- és medencemaradványokkal rendelkező neandervölgyi csontvázakkal is kiegészítették, amelyek megerősítették az eredményeket.

„Alig van valami, ami más anatómiára utalhatna”

- mondta Häusler.

Bár az elmúlt évtizedekben rengeteg olyan tanulmány készült, amelyek szerint a neandervölgyi és a modern ember mind törzsfejlődéstanilag, mind viselkedési síkon nagyon hasonlított, néhány éve a különbségek kerültek erőteljesebben a középpontba – véli Häusler.

Néhány új tanulmány például egyes csigolyák formájából következtetett arra, hogy a neandervölgyi embereknek még nem volt jól fejlett, kettős s alakú gerincoszlopa, mint a modern embernek. A La Chapelle-aux-Saints-ban talált csontvázak virtuális rekonstrukciójával a kutatóknak ennek az ellenkezőjét sikerült bizonyítaniuk.

Borítókép: illusztráció a neandervölgyi emberről

Forrás: Wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!