nincs több kudarc

2019.02.06. 18:03

Ezekkel az elpusztíthatatlan szobanövényekkel biztos a siker

Szereti zöldeket, de sem ideje, sem kedve nincs kiválasztani a megfelelő növényt? Segítünk a döntésben!

Forrás: Shutterstock

Egy otthonos lakásból bizony nem hiányozhatnak a szobanövények sem. Sokuk alig igényel gondozást, így azoknak sem kell nélkülözniük őket, akik egyébként elfoglaltak. Sokan azért nem díszítik a lakásukat növényekkel, mert azt gondolják, nincs meg hozzá a szakértelmük, türelmük, idejük és úgyis elpusztulnának a virágok. Pedig a megfelelő hely kiválasztása és a helyes öntözési módszer elsajátítása nem olyan nehéz feladat.

Az öntözés természetesen függ az adott faj víz-igényétől, a növény méretétől, a cserép anyagától, a környezettől és az évszaktól. A túl kevés víztől a virágok hervadásnak indulnak és lehullanak, a levelek fonnyadtak lesznek, az alsók bebarnulnak. A túl sok nedvességtől a virágok penészedni, a levelek petyhüdni kezdenek, az alsók összepöndörödnek, az újak a régiekkel együtt lehullanak.

Fajták szerint

Természetesen – az alapszintű ismeretek birtokában – annak, aki nem bízik magában vagy viszonylag sokat utazik, keveset tartózkodik otthon, érdemes szárazságtűrő növényeket választania. Nézzük, melyek ezek!

Szakállbromélia

A bíborkék bromélia földje télen kevés vizet kapjon. Havonta locsoljuk meg híg tápoldattal, amelyből a levélüstökére is jusson. Világos, közvetlen napfénytől óvott helye legyen. Télen legalább 16 fokot, virágzáshoz 24 fok feletti meleget kíván.

Zámia

Az „agglegénypálma” gyökér-gumói raktározásra specializálódtak. Kevés vizet igényel, és a túlöntözéstől elrothad a gyökérzete. Jól tűri a száraz levegőt, de páradús környezetben szebben fejlődik. Félárnyékos-árnyékos helyen a legszebb. Télen se kerüljön 18 foknál hűvösebb helyre.

Buzogányfa

Elefántlábra emlékeztető gumójában tárolja a vizet. Ne locsoljuk túl: a bőséges öntözések között hagyjuk kiszáradni a földjét. Száraz levegőjű lakásban jól érzi magát. Világos, napos helyet kedvel. Nyáron kitehetjük a szabadba, télen legalább 10 fokot biztosítsunk a számára.

Ne várjuk meg, hogy a növényeken jelentkezzenek a túlöntözés vagy a kiszáradás tünetei! Télen hetente, nyáron naponta szemléljük meg a földjüket: a szikkadt föld világosabb, mint a nedves. Végezzünk ujjpróbát: ha a közeg körömnyi mélységig száraz, vagy már elvált az edénytől, akkor öntözni kell.

További figyelmeztető jel, ha a megütögetett agyagcserép üregesen kong. Ilyenkor vízzel teli vödörbe meríthetjük, hogy megszívja magát. Jobb ritkábban és alaposabban locsolni, mint gyakran, kis adagokkal. Felülről történő öntözéskor öntsük ki az alátétből a felesleges vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!