vaksághoz vezethet

2019.02.02. 18:01

Egyre több ember szenved zöld hályogtól

Mivel észrevétlenül kialakuló betegségről van szó, a rendszeres szűrővizsgálatokat 45-50 éves kor fölött nem szabad elmulasztani.

Forrás: Shutterstock

A zöld hályog, másnéven glaukóma esetében a szűrővizsgálat végzése kiemelten fontos – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az M1-en szombaton. Nagy Zoltán Zsolt azt mondta, 45-50 éves kor felett évente szükséges a szűrővizsgálat.

Glaukóma esetén a szemnyomás megemelkedik, a szemgolyók keringése közötti egyensúly megbomlik. A betegség lassan alakul ki és legtöbbször nem okoz fájdalmat, így nagyjából tünetmentes. Ha viszont a beteg látótérkiesést tapasztal, akkor visszafordíthatatlan állapotába fejlődött a kór – hangsúlyozta.

A zöld hályognak van egy ritkább változata is, a glaukómás roham, amely akkor alakul ki, ha a beteg szemnyomása az átlagosnak a háromszorosára emelkedik. Ez inkább az időseket érinti, nagy fájdalommal jár és helyrehozhatatlan károsodásokat okozhat a látóidegben – magyarázta Nagy Zoltán Zsolt.

A zöldhályog a vakság második leggyakoribb kialakulási oka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!