kiskedvencek ünnepe

2018.12.24. 12:39

A nyírfacukor is végzetes lehet a kutyák számára

Bármennyire is csábító, karácsonykor se etessük túl kedvenceinket!

Hiába néznek ártatlan boci tekintettel a konyhaasztal körül a kutyák, legyünk tudatosak, álljunk ellen és ne adjunk folyton enni. Fordítsunk erre különös figyelmet karácsony időszakában, amikor minden háztartásban beindul a nagyüzemi sütés-főzés

– mondta a Lokálnak Böszörményi Andrea, a Farkaskonyha kisállat dietetikusa.

A csokoládé fogyasztása mérgező a kutyákra. Az egyes csokifajtáknak eltérő a teobromin tartalma. Az elfogyasztott csoki mennyiségétől és fajtájától függően tünetként jelentkezhet hányás és hasmenés. Ha csokit evett a kutyus, koplaltassuk és figyeljünk, hogy legyen előtte friss ivóvíz. Ha a tünetek súlyosbodnak, forduljunk azonnal állatorvoshoz – javasolja a szakértő.

Míg a csokoládéból csak nagyobb mennyiség esetén jelentkeznek komolyabb tünetek, külön felhívta a figyelmet a nyírfacukorra, amely a kutyákra már kis mennyiségben is akár halálos lehet.

„A kutyáknál mindössze egyetlen gramm nyírfacukor tartalmú desszert, cukor, csoki hipoglikémiás állapotot okozhat, hirtelen lemegy a vércukorszint és epilepsziaszerű tünetek jelentkeznek. Már pár gramm nyírfacukor is májtoxikus és végzetes lehet! Bármilyen kis mennyiséget evett is a kutya nyírfacukor tartalmú édességből, ne várjunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz”

– tette hozzá Böszörményi Andrea.

Mint fogalmazott, az édességek mellett kerüljük túlzott szénhidrátbevitelt is. A Farkaskonyha kisállat dietetikusa hozzátette, karácsonykor hatványozottan fontos, hogy olyan helyre tegyük a kutyák számára mérgező – csoki és nyírfacukor tartalmú ételeket, hogy véletlenül se érjék azt el. Gyakoriak az olyan „balesetek”, amikor például az erkélyre kitett süteménynek vagy husinak már csak hűlt helye, mire a gazdi behozná az ünnepi asztalra. Nem ritka a karácsonyfa alól eltűnő csoki, szaloncukor sem. Sok kutyus igen kreatívan kibontja és megeszi akár a fát díszítő szaloncukrot is – ne tegyük a kutya számára elérhető helyre.

Böszörményi Andrea felhívta a figyelmet, hogy a jutalomfalatot is tudatosan kell vásárolni. Nézzük meg az összetevők listáját és olyat válasszunk, amelynek magas a hústartalma és nem tartalmaz glükózt, fruktózt, cukrokat, mesterséges színezékeket és ízfokozókat. Törekedjünk a természetes összetevőjű termékek választására. Ne felejtsük el, hogy kedvencünk – akár egy kis bulldog, csivava, akár németjuhász – ragadozó gyomrú állat és semmi szüksége szénhidrátokra!

„Legjobb, ha az ünnepek alatt – amikor talán picit több szabadidőnk van – a szeretetünket nem nasival fejezzük ki, hanem minél több időt töltünk kedvencünkkel a természetben. Jutalomfalatok helyett egy kiadós séta az ünnepi ebéd után kutya és gazdi számára egyaránt remek elfoglaltság és segít elkerülni a plusz kilókat is a póráz mindkét oldalán állónak”

– fogalmazott a szakértő.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!