Adatbázis épül

2018.11.19. 14:43

Gyógyszerek mellékhatását bejelentve kampányolhatunk

Nem mindegy, hogy mi fáj. És erről most számot is adhatunk. A szülők, a várandós anyukák és a kismamák szava most külön is számít.

Forrás: Shutterstock.com

Fotós: nata-lunata

A gyermekgyógyászati, valamint a terhesség és a szoptatás alatt alkalmazott kezelések kapcsán észlelt feltételezett gyógyszer-mellékhatások bejelentésére hívja fel a figyelmet a november 19-23. között zajló nemzetközi kampányhét – tudatta az az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn.

Közleményük szerint a harmadszor megszervezett kampányhét célja, hogy növelje a lakosság gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatos tájékozottságát.

A Magyarország részvételével zajló figyelemfelhívó kampány része annak a nemzetközi fókuszhétnek, amelyben az OGYÉI-n kívül 31 ország gyógyszerhatóságai vesznek részt.

Kiemelték, a betegellátásban alkalmazott gyógyszerek igazoltan hatékonyak és biztonságosak, ennek ellenére előfordul(hat)nak nemkívánatos hatások a kezelések során.

Fontos, hogy pontosan ismerjük az egyes gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatokat, és megfelelően közöljük ezeket az egészségügyi szakemberekkel, valamint a betegekkel és hozzátartozóikkal

- írták.

A gyógyszer-engedélyező hatóságok feladata a forgalomban lévő gyógyszerek biztonságosságának nyomon követése, és szükség esetén a megfelelő óvintézkedések megtétele a jövőbeli negatív következmények kivédése érdekében.

A nemzeti gyógyszerhatóságok részben a feltételezett gyógyszer-mellékhatásokra vonatkozó bejelentések alapján tudja követni, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek kellően biztonságosak.

Sajnos, mint minden adatgyűjtő rendszerbe, a mellékhatások adatbázisába is a ténylegesnél kevesebb mellékhatásról érkezik bejelentés, ezért van idén is nagy jelentősége a figyelemfelhívó kampánynak,

amely a bejelentések fontosságára hivatott felhívni a lakosság figyelmét, ezáltal pedig a rendszer megerősítését is célozza.

A feltételezett gyógyszer-mellékhatást bejelenthető az OGYÉI honlapján az ogyei.gov.hu/mellekhatas_bejelentesek oldalon.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!