borús helyzet

2018.11.27. 13:55

Egymillió focipályának megfelelő erdőt irtottak ki Brazíliában

Egymillió focipályányi erdőt vágtak ki 2017 augusztusa és 2018 júliusa között Brazíliában a hivatalos adatok szerint – hívta fel a figyelmet a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet kedden.

Handout picture released by IBAMA showing inspectors checking a lorry loaded with logs in the Amazon, Brazil on August 13, 2014. Brazilian Ezequiel Antonio Castanha has been accused of leading a gang risponsible for more than 20% of the illegal deforestation along route BR163. AFP PHOTO/IBAMA/HO RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/IBAMA/HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by HO / IBAMA / AFP)

Fotó: AFP

Ebben az időszakban 7900 négyzetkilométernyi fás területet taroltak le, ami 13,72 százalékos növekedés a korábbi adatokhoz képest. Az esőerdővel borított Amazonas-medence 60 százaléka Brazíliához tartozik.

Marcio Astrini, a Greenpeace brazíliai közpolitikai koordinátora szerint a helyzet tovább romolhat, ha Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beváltja kampányígéretét és módosít a környezetvédelmi szabályozásokon.

„Azt mondta, hogy felszámolja a védett, valamint a bennszülöttek számára fenntartott területeket, és hogy csökkenti a környezet elleni bűncselekmények visszaszorítására irányuló ellenőrzéseket és szankciókat. Ha erre sor kerül, az elképzelhetetlen helyzethez vezethet”

- mutatott rá Astrini.

Bolsonaro gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét. A leendő brazil elnök azt tervezi, hogy összevonja a környezetvédelmi és a mezőgazdasági minisztériumot. Ugyanakkor arra is utalt, hogy felülvizsgálhatja terveit, amelyek hatalmas felzúdulást keltettek a dél-amerikai országban.

Brazíliában 2004 és 2012 között jelentősen csökkent a kiirtott erdők nagysága egyebek közt a kormányzati szigorításoknak köszönhetően.

Az Amazonas medencéjének esőerdei évente 2 milliárd tonna szén-dioxidot vesznek fel és a légkörben található oxigén 20 százalékát állítják elő, ezért kapta a terület a bolygó tüdeje becenevet.

Az itt található összefüggő erdőségek által kibocsátott pára az esőmennyiséget is jelentősen befolyásolja.

Borítókép: kivágott fákat visznek az Amazonas-medencében

AFP / IBAMA / HO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!