Ne halogassa!

2018.08.25. 14:40

Érdemes évente nőgyógyászati szűrésre járni

Sok olyan betegség van, amely nem okoz azonnal tünetet, ezért nem szabad mellőzni a vizsgálatot.

Kiemelten fontos, hogy a nők rendszeresen, minden évben menjenek el szűrésre, hiszen egyes betegségek sokáig lappanganak – tájékoztatta a magyaridok.hu hírportált Hartman Gábor, a Duna Medical Center orvos igazgatója. Bár sokféle fertőzésre lehet vény nélkül készítményeket kapni, ha a panaszok nem enyhülnek, érdemes minél hamarabb nőgyógyászhoz fordulni.

Gyakran hallani, hogy valaki egyes betegségekhez még túl fiatal, de valójában nincs olyan nőgyógyászati betegség vagy állapot, amelyre azt lehetne mondani, hogy szigorúan korhoz köthető

– mutatott rá Hartman Gábor szülész-nőgyógyász, aki szerint többen hajlamosak halogatni az első nőgyógyászati vizsgálatot, pedig vannak olyan tünetek, mint a kismedencei fájdalom vagy a tartós alhasi fájdalom, amelyekkel azonnal szakemberhez kell fordulni. A leggyakrabban előforduló nőgyógyászati betegségekkel – mint a gombás vagy a húgyúti fertőzésekkel – 18–55 éves kor között kell számolni, míg afelett már a változókor tünetei jelentkeznek.

A szakember azonban arra figyelmeztet, hogy ha valaki fiatalabban válik szexuálisan aktívvá, nem szabad megvárni a tizennyolcadik életévet: egy évvel a szexuális élet megkezdése után már ajánlott felkeresni a nőgyógyászt.

Ha nincs probléma, évenként javasolt a kontroll, panasz esetén azonban nem szabad heteket, hónapokat várni a vizsgálattal.

– Egyes daganatos betegségek, például ciszták már tizenéves fiataloknál is jelentkezhetnek, ugyanakkor számos negyvenes nőnél kísérnek végig sikeres terhességeket – hívta fel a figyelmet Hartman Gábor, hozzátéve: fontos, hogy minden eshetőségre gondoljunk, a beteg a lehető leggyorsabban megkapja a megfelelő kezelést és támogatást. Egy gombás fertőzés otthon is kezelhető, akár vény nélkül kapható gyógyszerekkel, ám ha a tünetek nem szűnnek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

– Ha valaki arra gyanakszik, hogy panaszai hátterében szexuálisan terjedő betegség állhat, nem szabad otthoni praktikákkal kísérletezni, ezzel ronthat is az állapotán – figyelmeztetett a nőgyógyász. Ugyanez érvényes arra az esetre, ha szexuális érintkezés utáni vérzés jelentkezik.

– A szexuális úton terjedő fertőzések tünetei nagyon változatosak, és vannak olyan betegségek is, amelyek nagyon sokáig nem okoznak tüneteket. Egyes szexuális fertőzések nem a fertőzött félnél okoznak kellemetlenséget, hanem a partnernél. Gyakran van szükség komplex, hosszan tartó kezelésekre, sokszor mindkét félnél, hogy a felülfertőzést elkerüljék – fejtette ki a szakember.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!