Már repül a cél felé

2018.08.12. 18:24

Egynapos késéssel indították útjára a Nap-szondát

A Parker Solar Probe a tervek szerint olyan közelről vizsgálja majd a Napot, mint ember alkotta tárgy még soha.

This handout photo released by NASA shows the United Launch Alliance Delta IV Heavy rocket with the Parker Solar Probe onboard during its launch on August 12, 2018, Launch Complex 37 at Cape Canaveral Air Force Station in Florida. NASA postponed until August 12, 2018, the launch of the first ever spacecraft to fly directly toward the Sun on a mission to plunge into our star's sizzling atmosphere and unlock its mysteries. The reason for the delay was not immediately clear, but was called for after a gaseous helium alarm was sounded in the last moments before liftoff, officials said. / AFP PHOTO / NASA / Bill INGALLS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA / BILL INGALLS " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A szondát egy Delta IV Heavy rakétával indították el a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból – közölte a NASA.

A Parker Solar Probe a Nap légkörét fogja vizsgálni. Az űrszonda minden korábbinál közelebb kerül a csillaghoz, annak külső légkörébe, vagyis koronájába merül.

Eredetileg szombatra tervezték a fellövését, de azt az utolsó pillanatban – 1 perc 55 másodperccel a tervezett rajt előtt – lefújták, mert nyomáscsökkenés következett be egy héliumtartályban, de a műszaki problémát sikerült gyorsan megoldani.

A Parker Solar Probe űrszonda csaknem 12 centiméteres hőpajzsának köszönhetően hatalmas hőt és sugárzást képes elviselni. A szonda segítségével olyan közelről tanulmányozzák majd a Napot, ahonnan ember alkotta objektum még nem végzett kutatásokat. Berepül a Nap koronájába, 6,1 millió kilométerre közelítve meg a felszínt, és ezzel hétszer közelebb jut, mint bármely korábbi szonda. (A Nap és a Föld átlagos távolsága 150 millió kilométer.)

A kutatók 2025-ig tervezik a missziót, az űrszonda hét év alatt 24 kört tesz majd meg a Nap körül, hogy tanulmányozza a korona fizikai jellemzőit.

Borítókép: AFP PHOTO / NASA / Bill INGALLS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!