Odafigyelés

2018.06.07. 14:50

Épek és fogyatékosok játék közben tanulják az elfogadást

"A játék összeköt!" programban 75 millió forint gyűlt össze a megvásárolt támogatói sorsjegyekből. Rövidesen megépül az első játszótér is.

A fogyatékossággal élő és ép gyerekek előtt is nyitott játszóterek a társadalmi befogadás legjobb színterei lehetnek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az államtitkár egy III. kerületi iskola udvarán vett részt egy a Szerencsejáték Zrt. által finanszírozott befogadó játszótér táblaavatóján. Gondolataival Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is egyetértett: szerinte a közösségi érzést adó játszótér olyan helyszín, ahol talán a legtöbbet lehet tenni azért, hogy a társadalom még elfogadóbb legyen a fogyatékossággal élő gyerekekkel és szüleikkel.

Fülöp Zoltán így fogalmazott: „Az ember nem magának született, hanem közösségben, és így felelős a közösség tagjaiért”.

Emlékeztetett arra is, hogy van egy még futó kormányzati program, amelynek segítségével 4 milliárd forintot kaphatnak a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet. A támogatást arra fordíthatják, hogy ép és fogyatékos emberek számára is elérhető kommunikációs szolgáltatásokat biztosítsanak.

Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója szlogenjüket idézve közölte: hinni kell a szerencsében, de vannak olyan dolgok, amiket nem bízhatnak a szerencsére, és ezekért tenniük kell. A Szerencsejáték Zrt. évente több milliárd forintot fordít különböző társadalmi célokra. Ide tartozik az is, hogy a vég azt vállalta, hogy a múlt év végén bevezetett Nagykarácsony sorsjegy bevételeiből három, az ép és fogyatékossággal élő gyermekek számára is nyitott játszótér építését finanszírozza, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa szakmai közreműködésével.

„A játék összeköt!” elnevezésű program keretében egy-egy sorsjegy megvásárlásával bárki 25 forinttal támogathatta a játszótérfejlesztési programot, így 75 millió forint gyűlt össze.

Az első befogadó játszótér, amelyet ebből a forrásból építenek, a III. kerületi Csillagház általános iskola udvarán áll majd. Egy játszótérépítést Kelet-Magyarországon, egy másikat pedig a Dunántúlon finanszíroznak majd – közölte Zsiga Marcell.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: flickr.com / USACE, EUCOM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!