új populáció létesülhet

2018.05.03. 15:29

Ötven év után térnek vissza az orrszarvúk Csádba

A hat keskenyszájú orrszarvút a Dél-Afrikai Köztársaság egyik nemzeti parkjából telepítik át a közép-afrikai országba.

One of the six black Rhinos is waiting to be transported to Chad's Zakouma National Park on May 1, 2018, at the Addo Elephants National Park in South Africa. Six critically endangered black rhinos were en route from South Africa to Chad on May 3, 2018 in a pioneering project to re-introduce the animals to a country where they were wiped out by poaching nearly 50 years ago. Black rhinos are rated as critically endangered by the International Union for Conservation of Nature. / AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: GIANLUIGI GUERCIA

„Egy életképes és biztonságban élő orrszarvú-populáció létesítésével Csádban hozzájárulunk a rinocérosz-populáció elterjedéséhez Afrikában, és egy olyan faj fennmaradásához, amelyet súlyosan veszélyeztet az orvvadászat” – hangoztatta Edna Molewa dél-afrikai környezetvédelmi miniszter.

Az 1970-es évek óta egyetlen orrszarvút sem láttak Csádban, az állat a térségben a vadászat miatt halt ki. Az állatok a Zakouma Nemzeti Parkban fognak élni. Az African Parks nevű nemkormányzati szervezet, amely a nemzeti parkot működteti, számos rinocéroszt, oroszlánt telepített vissza Dél-Afrikából Ruandába, és a közeljövőben Malawiba fog oroszlánokat vinni.

„A Dél-Afrikai Köztársaságban a fajmegőrzési program keretében elért sikereket felhasználva akarjuk újratelepíteni Afrika más térségeit” – mondta Andrew Parker, az African Parks igazgatója.

A Dél-Afrikai Köztársaságban 18 ezer szélesszájú orrszarvú és kétezer keskenyszájú orrszavú él, a térségben él a vastagbőrűek globális populációjának a 80 százaléka. Az áttelepítési műveletet annak ellenére végrehajtják, hogy a Dél-Afrikai Köztársaságban a múlt évben több mint ezer orrszarvút öltek meg orvvadászok, hogy kielégítsék az orrszarvútülök utáni élénk keresletet Ázsiában.

A legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette Csádba utazó állatok három hónapig éltek védett környezetben, magas tápértékű lucernával etették őket, hogy felkészítsék az útra. Csádban is ezt kapják kezdetben, miközben hozzászoktatják őket a helyi bokrokhoz, fákhoz.

A szakemberek azt remélik, hogy a két bika és a négy nőstény egy tenyészcsordát fog alkotni, amely a keskenyszájú orrszarvúk legészakibb vadon élő populációja lesz Afrikában.

Borítókép: A hat fekete orrszarvú egyike várja, hogy Csád nemzeti parkjába szállítsák

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!