így jobb lesz!

2019.12.23. 11:00

Villámtippek sütéshez, egyenesen a profiktól

Néha csak egy apró mozzanat vagy egy bevált praktika hiányzik ahhoz, hogy a süteményeinkből kihozzuk a maximumot. Legyen szó akár a tészta összeállításáról, dekorálásáról vagy tárolásáról, érdemes betárazni ezekből az ötletekből.

Forrás: Shutterstock

A mindmegette.hu összegyűjtötte, mire érdemes figyelnünk sütéskor.

  • Ha az omlós tészta túlságosan ragad, emiatt nehéz kinyújtani, bátran szórjunk rá annyi lisztet, amennyi felszívja a nedvességet. Ha így sem megy, két sütőpapírlap között nyújtsuk ki.
  • Az aranysárgára sült kekszeket a sütőből kivéve azonnal emeljük ki a tepsiből. Ha rajta hagyjuk kihűlni, tovább sül és megkeményedik.
  • A finom vaníliás kifli titka a megfelelő mennyiségű, jó minőségű vaj, felhasználás előtt jól behűtve.

    Könnyebb lesz a sütés, ha megfogadjuk a tippeket
    Fotó: Shutterstock
  • A kikapart vaníliarudat ne dobjuk ki: tegyük kristálycukorba, amit aztán használhatunk sütéshez, vagy áztassuk vodkába és kész is a vaníliaaroma.
  • Az omlós tészta hozzávalói mind legyenek szobahőmérsékletűek – így nem maradnak benne apró vajdarabok, amik sütés közben megolvadva eláztatják a süteményt.
  • A csodásan fehér cukormázért a felvert tojásfehérjehabot porcukorral és pár csepp ecettel keverjük ki.
  • A sütéshez használt olajos magvakat (pl. dió, mogyoró) magunk daráljuk le sütés előtt, így nem veszítenek sokat az aromájukból. Ez a mákra is érvényes.
  • Hasznos lehet beszerezni egy mérőkanalat a sütéshez. Ezzel könnyedén kimérhető 1/2, vagy akár 1/3 evőkanál mennyiségű hozzávaló is.
  • Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük a tésztát. Ha a tepsi egyik oldalán gyorsabban barnulnak, akkor bátran fordítsuk meg a tepsit sütés közben!
  • Használjunk természetes ételszínezékeket! Piroshoz céklaport, a zöldhöz spirulinaport, a sárgához sáfrányt vagy kurkumát válasszunk!

    Nem mindegy, hogyan és meddig hagyjuk sülni a sütit!
    Fotó: Shutterstock
  • A jó csokimáz fényes és roppanós. Ehhez a csokoládét temperáljuk: olvasszuk meg 50 fokon, majd hagyjuk 28 fokosra hűlni, majd újra melegítsük fel, de csak 32 fokig. Ezután dolgozzunk csak vele, pont, mint a profik. Érdemes beszerezni tehát egy konyhai hőmérőt!
  • Sokkal szebb lesz a cukormáz a kekszeken és aprósütiken, ha nem ecsettel kenjük meg a tetejüket, hanem egyszerűen belemártjuk őket a bevonóba.
  • Használat előtt a kiszúrót mártsuk lisztbe vagy vízbe, így nem fog hozzáragadni a tésztához szaggatáskor.
  • Bizonyos tésztákat (pl. omlós) közvetlenül a hűtőből kivéve kell kinyújtani, míg más változatok (pl. mézes) esetében ez nem aranyszabály. Ne csak a deszkát, a sodrófát is hintsük be liszttel!
  • A fahéjas csillag tésztáját még szaggatás előtt kenjük meg tojásfehérjehabbal, így nem csak időt spórolunk, de szebb is lesz a végeredmény.
  • A profik egyik alapkelléke a cukrászspatula: ezzel nem csupán a mázakat, krémeket lehet szépen kenni, de a süteményeket is könnyebb kiemelni a tepsiből.
  • Ha új recepttel próbálkozunk, előbb teszteljük le, hogy jó-e: első alkalommal csak fél vagy negyed adagnyi mennyiséget készítsünk, és ezt módosítsuk, ha kell.
  • Szebben, egyenletesebben mutat a cukormáz, ha a tésztát megkenjük kevés vízzel felfőzött lekvárral, és (kihűlés után) ezt a réteget kenjük meg a mázzal.
  • A fahéjas csillag tovább marad friss, ha a receptben lévő cukor egy részét mézzel helyettesítjük.
  • A kekszek, vaníliás kiflik, mézeskalácsok tárolásához használjunk fémdobozt – ez tovább tartja frissen a sütiket. Ha picit megkeményedtek, tegyünk a dobozba egy hámozatlan almát és újra puhák lesznek.
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!