Életmód

2012.10.27. 09:53

Nem dolgozunk érdemben szombaton

A klasszikus hivatali munkarendben működő vállalkozásoknál kevés helyen végeznek érdemi munkát szombaton a Banknegyed Vállalkozói Központ elemzése szerint.

MTI

Az 500 megkérdezett vállalkozás 71 százalékánál a szombati munkavégzés minimális létszámmal folyik, érdemi, az üzletmenetet elősegítő tevékenység alig történik. Különösen igaz ez a külföldi tulajdonú cégekre - írta a központ az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. 

Sok vállalkozásnál a dolgozókat jellemezően 13-14 óra körül hazaengedik, mindössze 11 százalék volt azok aránya, ahol az irodában kell tölteni a teljes munkaidőt. 

A cégek 78 százalékánál arról számoltak be, hogy ezeken a napokon - az ügyfélforgalmat kezelő területek kivételével - inkább csak háttér, adminisztratív jellegű munka folyik, többnyire a vezetők távollétében. 

A felméréshez kapcsolódó személyes, interjú jellegű beszélgetések során kiderült: a megkérdezettek 31 százaléka úgy véli, a szombati munkavégzésnek nagyobb a működési költsége, mint az üzleti haszna, így a dolgozókat inkább kötelező szabadságra küldik. Ez a megoldás főleg a kis és középvállalkozásokra jellemző. A nem kiskereskedelmi területen működő, jórészt szolgáltató cégek csak rövidített nyitva tartással üzemelnek.

A felmérésben részt vevők 92 százaléka ugyanakkor nem mondana le az egybefüggő négynapos munkaszünetről, inkább vállalják a szombati munkavégzés kényelmetlenségét. 

A felmérés 500 megkérdezett vállalat munkatársainak, illetve vezetőinek részvételével történt, 50 százalékban fővárosi, 50 százalékban vidéki székhellyel. Módszere telefonos interjú, valamint feleletválasztós kérdőívkitöltés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!