Életmód

2010.08.11. 07:55

A hosszú és boldog élet titkai

Szoktad néha irigyelni azokat az embereket, akiken látszik, hogy béke van a lelkükben, és rend az életükben? Most megosztjuk veled azokat a dolgokat, amiktől a te életed is kiegyensúlyozott lehet – hogy tovább és boldogabban élhess.

NANA.HU

Ha egyszer tudjuk, hogy mitől leszünk kiegyensúlyozottak, boldogabbak és egészségesebbek, érdemes használni is az adatokat, nem? Íme, a legfontosabb harmónia-tényezők.

Családi örökségeink

Sokan hiszik, hogy az élettartam genetikailag meghatározott, pedig nem így van. Mindössze 30 százalékban öröklött tényezőről van szó, a maradék 70 százalék pedig a te kezedben van. Például ha nem dohányzol, és csak egész kevés alkoholt fogyasztasz, az önmagában sokat javíthat az esélyeiden.

Zöldséggel, cukor nélkül

A tudomány mai állása szerint ha a hús nagy részét zöldségre cseréled, azzal 6-10 évet is hozzátehetsz az életedhez. A vörös húsok különösen hajlamosak szabadgyököket képezni, amik felgyorsítják az öregedést. A zöldségek ezzel szemben magas víz- és rosttartalmukkal, sőt, a bennük levő mikrotápanyagokkal segítik a szervezet működését ahelyett, hogy terhelnék azt. Ha pedig a cukrot is kiiktatod az étrendedből, csodát látsz: bármilyen depresszióra hajazó tünet eltűnik majd az életedből. A cukor és a finomliszt hatását a hormonrendszeren keresztül a hangulatunkban is megérezzük, ami aztán hatással van a döntéseinkre, a választásainkra. Ne hagyd magad, nem éri meg.

Barátnő-terápia

Az erős társasági kötelékek nem csak élvezetesebbé teszik az életet, hanem hosszabbá is. Egy nemrégiben készült ausztrál felmérés szerint azok az emberek, akiknek sok közeli barátja, ismerőse van, 22 százalékkal tovább élnek, mint a kiterjedt társasággal nem rendelkező társaik. A felmérésből az is kiderül, hogy a barátok ebből a szempontból fontosabbak, mint a családtagok – hiszen előbbieket mi magunk választottuk. A barátok olyan módon tesznek hozzá az életünkhöz, ahogy az nekünk a legjobb, különben nyilván nem lennének a barátaink.

Merre tartasz?
A cél kérdését nem lehet eléggé hangsúlyozni. Rengeteg bizonyíték van már arra nézve, hogy akinek jó oka van reggel kikelni az ágyból, az sokkal tovább él. Hazánkban néhány éve végeztek egy nagyobb kutatást ezzel kapcsolatban, amiből kiderült: azok körében, akik úgy érezték, van értelme az életüknek, töredéke volt a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélye, mint a többi ember esetében. A te életednek mi ad értelmet? Lehet, hogy a munkád, lehet, hogy egy hobbi, vagy a gyerekek, unokák nevelése. Nem kell, hogy a célod valami nagy és fontos dolog legyen. A lényeg az, hogy számodra fontos legyen, és örömmel töltsön el.

Otthon, édes otthon
Ahol élsz, az nagyban befolyásolhatja a lelki és fizikai állapotod egyaránt. A helyi időjárási viszonyok, az elérhető táplálékok, a levegő tisztasága, a stressz kezelésének szokásai, a kultúra és az egészségügyi ellátás mind meghatározzák, mennyire kiegyensúlyozott és boldog ott az átlagember élete. A világban jelenleg Japánban és Makaón vár ránk a leghosszabb élet (a nőknél átlagosan 86 év), Európában pedig Franciaország, Svájc, Svédország, Izland és Olaszország lakosai élnek legtovább.

Az élet napos oldala

Optimistának lenni valójában csak döntés kérdése. Amellett, hogy vonzza az embereket, az optimizmusod az egészségedre is nagyon jó hatással van, nem is beszélve az élettartamodról. A pesszimista, deprimált, állandóan aggodalmaskodó emberek jóval korábban halnak, és amit addig leéltek, valószínűleg az sem volt túl élvezetes vagy boldog. Hozd hát ki a napjaidból a legjobbat! Csak rajtad múlik, milyennek látod a világot.

Séta, jóga
A rendszeres, ám nem túlzottan megerőltető testmozgás szintén kétfelől hosszabbítja meg az életed. Egyrészt fizikailag, hiszen felsorolni is nehéz lenne, hány létfontosságú folyamathoz elengedhetetlen a szervezet számára, másrészt pedig lelkileg – hiszen csökkenti a stresszt, hozzásegít a boldogság-hormonok kibocsátásához, és így tovább. Egy jó séta extrovertál, kifelé irányítja a figyelmed, ezzel sok lehengereltségtől szabadít meg. A jóga kiegyensúlyozottá tesz, egyaránt segít a belső harmóniát és a fizikai egészséget elérni.

NANA.HU -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!