Életmód

2010.07.20. 08:00

Dilemma: Kezdhetem elölről 43 évesen?

Én nem tudtam, hogy ennyire boldogtalan vagyok, amíg össze nem futottam Marival. Mari a legjobb barátnőm volt a gimnáziumban, aztán huszonkét évesen elhagyta az országot, azóta nem találkoztunk. Csak most, huszonegy év után.

BAMA

Egyik nap csöngött a telefon, és egy óvatos női hang kérdezgette, az a K. Judit vagyok-e, aki ebbe és ebbe a gimnáziumba járt. Megdöbbentem, amikor bemutatkozott, először nem is tudtam hová tenni. Aztán elöntött az öröm, ő az, újra itthon van, újra láthatom. Megbeszéltük, hogy ekkor és ekkor itt és itt, beülünk valahová, és részletesen elmeséljük, mi minden történt velünk azóta. Amilyen boldog voltam, hogy találkozunk, pont annyira kétségbe is estem. Milyennek lát majd? Nagyon megöregedtem? Mit vegyek fel, ami eltakarja a felszedett húsz kilót? Ő biztos épp olyan gyönyörű, mint régen.


Egy fehér vászonszoknyát és egy fekete tunikát vettem fel végül, fodrászhoz is elmentem. A férjem bizalmatlanul méregetett, hová ez a nagy készülődés, kérdezte. Nem akartam elmondani neki, hogy Mari előkerült, mert nála nem lehet tudni, milyen pofát vág majd. De azt se akartam, hogy azt higgye, valami férfival találkozom, hát megmondtam az igazat. Egy szót se szólt, de láttam az arcán, hogy nagyon nem tetszik neki a dolog.
Marit az Oktogonnál vártam, a régi helyünkön. Már azt hittem, nem jön el, amikor egy nagyon elegáns, szép nő megérintette a vállam.
– Hát nem ismersz meg?


Összeborultunk. Mari illatos volt és mindene olyan finom, a ruhája, a sminkje, a haja, a hangja. Szebb volt, mint elképzeltem. Nem látszott rajta, hogy 43 éves, de még a harmincötből is letagadhatott volna. Éreztem, hogy elpirulok, és idegesen a hajamat igazgattam. Nagyon szégyelltem magam mellette. Én már régesrég nem sminkelem magam, a hajam sem festem, a halántékomon jól látszanak az ősz hajszálak. Ruhát sem vettem magamnak ki tudja, mióta, négy gyerek mellett nem könnyű követni a divatot. Az évek során megtanultam, hogyan kell vigyázni arra, amim van, nem szórhatom a pénzt fölösleges dolgokra.

Szörnyen topisnak éreztem magam mellette

Marin viszont hasított bőr nyári csizma volt krémszínű selyem halásznadrággal, a blúza is krémszínű selyem, karcsú derekán pedig vastag bőröv, amilyen a csizmája. A haja mézszínű és hosszú, körme ápolt, gyöngyházfényű. Mintha a Vogue magazinból lépett volna elő.
– Szörnyen nézek ki, igaz? – kérdeztem. De ő átölelt, és csak annyit mondott:
– Annyira örülök, hogy látlak.
A férjemnek azt mondtam, este hétre hazaérek, de éjfélkor még mindig beszélgettünk. Mari elmondta, hogy Berlinben él, a férje orvos, ő pedig egy magániskolában tanít magyarra gyerekeket heti kétszer két órát. Két lányuk van, minden nyáron elutaznak a tengerre több hétre, telente pedig síelni járnak.

– Boldog vagyok – mondta.
Én pedig elsírtam magam.
– A férjem rendes ember – vágtam bele -, a rendőrségnél dolgozott, mostanra korengedménnyel nyugdíjazták. Nem iszik, nem nőzik, rendesen keresett, most is vállal alkalmi munkákat. Négy fiunk van, a legkisebb tizenhárom, a legnagyobb tizenkilenc éves. Egy külső kerületben élünk, a férjem építette fel a házat kölcsönökből. Pedagógus vagyok, ahogy te – mondtam –, gimnáziumban tanítok.
– Ez szépen hangzik – mondta Mari. – De akkor miért sírsz?


És akkor kibukott belőlem minden. Hogy minden áldott reggel azzal ébredek, hogy csak túléljem valahogy a napot. A munkámat szeretem, de délutántól otthon vagyok a férjemmel. Amikor hazamegyek, elé teszem az ebédet, amit előző este megfőztem. Nem szól hozzám, csak figyel az átható tekintetével. Ha én sem szólok, rám mordul, hogy mondjam meg, mi jár a fejemben. Mindig, mintha valami bűnt követtem volna el. Mintha belém látna, és azt várná, valljam be, milyen gyűlöletes dolgot csináltam már megint. De nincs mit bevallanom. Elmosogatok, aztán beülünk a kávéval a szobába. Kérdezget, hogy mi volt az iskolában. Őrülten féltékeny. De nem attól fél, hogy kellek valakinek, az eszébe sem jut, hiszen számtalanszor elmondta, hogy kövér vagyok és a korral egyre csúnyább.


Arra féltékeny, nehogy jól érezzem magam másokkal. Ha azt mondom, ebédidőben beszélgettem az egyik kolléganőmmel, minden kurvának elmondja őt ismeretlenül. Beleköt, mit veszek fel, milyen a hajam. Ha meglátna egyszer kifestett szemmel, biztosan nekem esne. Ha délután leülök olvasni, kitalálja, hogy fáj a háta, masszírozzam meg. Ha belemerülnék egy filmbe, feltétlenül át akar kapcsolni egy másik csatornára, ahol politikai műsort adnak. Ha előbb lefeküdnék aludni, muszáj megbeszélnie velem valami nagyon fontosat, amiről utóbb mindig kiderül, hogy ráért volna másnapig. Minden percemet figyeli, minden megnyilvánulásomat, cselekedetemet megítéli. Rendszeresen elmondja, hogy mi mindent csinálok rosszul, mellette haszontalannak, ügyetlennek érzem magam, és ami a legszörnyűbb, rossz anyának. Én vagyok a hibás, ha a fiúk rossz jegyet kapnak, ha öt percet késnek a megbeszélt időhöz képest. És ezer éve hozzám se nyúlt – zokogtam.

Rávilágított, milyen lehetnék

– Olyan szép voltál, emlékszel – simogatta a hajam Mari. – Te voltál a legszebb a gimiben. Akkoriban szőkére festetted a hajad és a hátad közepéig ért. Talajtornázni jártál, nagyon klassz kis alakod volt.
Ekkor megláttam a régi önmagam. És annál kétségbeesettebben sírtam.
– Hová lett az a lány? – kérdeztem. – Nézz rám, meg se ismertél volna, ha csak úgy szembe jövök veled az utcán.
– Mióta vagy így elkeseredve? – kérdezte Mari úgy hajnali két óra tájban.
Úgy ért a kérdés, mintha mellbe vágtak volna.
– Csak azóta, hogy újra láttalak – válaszoltam. És megrémültem. Én tényleg úgy éltem le az életem felét, hogy egy percig sem gondolkoztam, jó-e ez így nekem? Soha fel sem merült bennem, hogy ez így nem jó? Hogy meg vagyok nyomorítva, hogy szabályozva vagyok, mint egy rossz gyerek?


– Festesz még? – kérdezte Mari. – Emlékszel, mennyire szerettél festeni? Kiállításaid is voltak a kerületi művelődési házban.
– Ezer éve nem festettem – mondtam. – A férjem, amikor még udvarolt, meglátta a képeimet és kinevetett. Gyerekes álmodozás, azt mondta.
A Marival való találkozás úgy ért, mintha áramot vezettek volna belém. Hajnali három is elmúlt, mire hazaértem. A férjem a nappaliban ült és várt. Nem szólt egy szót sem, csak nézett rám azzal a jeges, vészjósló tekintetével, amitől mindig rettegtem.
– Ne haragudj – mondtam –, kicsit elszaladt az idő.


Aznap már nem szólt hozzám, aludni mentünk. Én, persze képtelen voltam. Egyrészt mert féltem a másnap beszélgetéstől, a bűntudattól, amit majd ébreszt bennem, másrészt mert csapongtak a fejemben Mari szavai.
– El kell hagynod őt – mondta még az este –, ha ennyire boldogtalan vagy. Te nem is élsz, Judit, úgy jársz-kelsz, mint egy báb.
Régi fényképeket vett elő a táskájából, ahol együtt voltunk és nevettünk. Mennyire szabad és boldog voltam akkoriban! És milyen szép életet álmodtam magamnak!
– Még nem késő – mondta Mari. – Semmi nem lehetetlen. Szedd össze magad és fuss. Kezdj mindent elölről. Találd meg azt a régi Jutkát.


Két hónap telt el azóta, hogy Marival beszélgettünk. Ő már rég visszament Berlinbe, én pedig itt maradtam egyedül a fájdalmammal. Néha arra gondolok, jobb lett volna, ha nem találkozunk, akkor most nem fájna ennyire. Nyugodtan élhetném tovább azt az életnek nevezett szörnyű nihilt. De ez most már képtelenség. Már az is boldoggá tenne, ha nem kellene többé látnom a férjem utasító, számon kérő, gyűlöletes arcát. Ha végre megint szanaszét hagyhatnám a ruháimat, ha nem kéne minden nap meleg ételt főznöm, ha addig olvasgathatnék az ágyban, míg bele nem alszom, ha megint festhetnék, elhívhatnám bulizni a barátaimat. Ha levegőt kapnék végre.


Tudom, a legkönnyebb azt mondani, hogy akkor váljak el. Édesanyám egyedül él egy aránylag nagy házban, odaköltözhetnék, neki is jól jönne, ha törődne vele valaki. De mi lesz a fiúkkal? Velem jönnének? Biztosan szívesebben lennének velem, mint az apjukkal. De eltűrné ezt a férjem? Rettegek tőle, bár tettleg sose bántott. Mégis összeszorul a gyomrom a gondolattól is, hogy egy nap elé kell állnom, és azt mondanom, elmegyek. Üvölteni fog velem, és mindent elkövet majd, hogy meggyőzzön, életképtelen vagyok nélküle. És mi van, ha elperli a két kisebb gyerekeket?


Mi a biztosíték arra, hogy tényleg boldogabb lennék egyedül? Mi van, ha csak Mari zavarta össze a fejemet? Talán, ha hagyok még időt magamnak, megnyugszom, elfelejtem az egészet és élhetem tovább az eddigi életem.
Nagyon félek. Attól is, hogy maradok, attól is, hogy elmegyek. Nem tudom, mit csináljak. Kérlek, segítsetek.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!