Életmód

2010.03.09. 09:39

Ha nyomkodod, nem lesz jobb!

Sok kellemetlenséget okoznak és mindig a legrosszabbkor tűnnek fel. A pattanásokat óvatosan kell kezelnünk, hiszen előfordulhat, hogy a nagy igyekezetünkben csak rontunk a helyzeten!

NANA.HU

A pattanásos, aknés bőr leginkább a kamaszkorban okoz kellemetlenségeket, azonban sajnos a felnőttek sem lehetnek teljesen nyugodtak, bármikor ébredhetsz arra, hogy egy méretes pattanás díszeleg az arcodon, természetesen mindig a legrosszabb időpontban.

Hogy lehet, hogy éppen mindig akkor? Nos, a magyarázat egyszerű: a felnőttkori pattanások döntő hányada pszichés okok miatt alakul ki. Stresszhelyzetben, nehéz életszakaszokban a bőr is érzékenyebben reagál a lelki változásokra, ami gyakran jár együtt pattanások kialakulásával. Emellett a másik leggyakoribb ok a táplálkozással függ össze. Ha éppen úgy érzed, hogy lelkileg tökéletes formában vagy, mégis hirtelen pattanások jelennek meg az arcodon, akkor érdemes végiggondolnod, milyen ételeket ettél az utóbbi időben. Gyakran előfordul, hogy a pólusok gyulladása allergiás tünetre vezethető vissza, sokan nem is sejtik, hogy pattanásaik hátterében a dióval, olajos magvakkal, vagy más élelmiszerekkel kapcsolatos túlérzékenység áll. Ez nagy odafigyelést igényel, viszont, ha megtaláljuk a kiváltó okot, akkor könnyedén elkerülhetjük az arcot elcsúfító pattanásokat. Itt kell megjegyeznünk, hogy régebben a pattanásos bőrért elsősorban a helytelen táplálkozást tették felelőssé, azonban mára kiderült, hogy amiképp a szexuális élethez, a csokoládéhoz, vagy a zsíros ételekhez sincs köze a jelenségnek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezzel felhatalmazást kaptunk a hedonista életvitelre és az egészségtelen táplálkozásra, hiszen annyi azért mindenképpen igaz, hogy a bőr és különösen az arcbőr nagyon érzékenyen reagál mind a lelki problémáinkra, mind pedig a kulináris kicsapongásokra. Helyes, egészséges táplálkozással rosszat biztosan nem fogsz tenni és soha ne feled, hogy a folyadékhiány talán az egyik legkártékonyabb a bőr számára, éppen ezért napi 1,5-2 liter folyadékot (lehetőleg cukormenteset) mindenképpen igyál meg! Ha már a táplálkozásnál tartunk, érdemes megjegyeznünk, hogy néhány vitamin, ásványi anyag hiánya szerepet játszik a pattanások kialakulásában. Az A-vitamin a sejtosztódásért, növekedésért felel, azt leginkább állati eredetű táplálékból szerezzük be, hús, hal és különösképpen a máj gazdag a vitaminban. A B-2-vitamin hiánya faggyúmirigyek elzáródádához vezet és ez pattanásokat okoz, ezért fontos a vitamin megfelelő mennyiségű bevitele, amelyet tojás, máj, olajos magvak, száraz hüvelyesek fogyasztásával meg is tehetünk. Az ásványi anyagok közül a cink megfelelő mennyiségű bevitele a sejtképződésben és a sebek gyógyulásában játszik fontos szerepet, ezért figyelj rá! Legjobban egyébként állati eredetű táplálékokból hasznosul.

Mindezek mellett fontos, hogy az arcbőr mélyrétegét tisztán tartsd, éppen ezért jó, ha naponta leradírozod az arcodat, amivel könnyedén elejét veheted a pattanások kialakulásának. De vigyázat! A túlzott tonizálás, szappanozás erősen szárítja a bőrt, ez jótékony akkor, ha gyorsan meg akarsz szabadulni a gyulladástól, viszont hosszú távon inkább rosszat tesz az arcbőrnek, sőt a kiszáradt és elzáródott pólusok idővel újabb pattanásokat eredményezhetnek. Éppen ezért nem szabad túlzásokba esnünk!

A legfontosabb tanács: szokj le róla, hogy ha a liftben, visszapillantó-tükörben meglátsz egy mitesszert, pattanást az arcodon, egyből nyomkodni kezded! Lehet, hogy gyorsan eredményt érsz el, de sokkal tovább is kell majd szenvedned miatta! Ha ugyanis koszos kézzel nyomod ki, többszörösére növeled a kockázatát annak, hogy még jobban begyulladjon a terület! A különösen gyulladt területeket pedig inkább bízd szakemberre, hiszen lehet, hogy hosszabb ideig tart a gyógyulás, de nem marad utána zavaró heg!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!