Életmód

2009.08.19. 15:55

Sör, csak bátraknak

A sörös koktélban két dolog is nagyszerű: az egyik az, hogy sörből van, a másik pedig, hogy elkészítéséhe nem kell koktélshaker, simán összekeverve, díszítés nélkül, esetleg törtjéggel felöntve máris kínálható.

BAMA

A sörös koktélok általában nem lelhetők fel a bárok koktéllapjain – és kevés az a mixer, aki lelkesen elkészítené őket –, ezért az otthonok és a baráti összejövetelek kedvelt italai. És a bátraké. Mert néhány egyveleg elfogyasztásához még egy összetevő szükségeltetik: a bátorság.

Sör üdítővel vagy gyümölcslével

Sör gyömbérrel vagy sör limonádéval: az angolszászok shandy-nek hívnak minden ilyen keveréket. Ebből is vannak ismertebb és különlegesebb fajták.

Véres Szem
1 üveg sör 1 dl paradicsomlével keverve.
Keverd össze a sört és a paradicsomlét. A végeredmény egy túlérett, megerjedt paradicsom mennyei íze.

Méhcsípés
Barnasör narancslével keverve.

Broadway
Sör és kóla, főleg Japánban kedvelt.

Liverpooli Csók
Bármilyen sötét sör Cassis-szal, vagyis feketeribizli likőrrel keverve.

Cassis

A creme de cassis vérvörös, édes, feketeribizli ízű likőr, mely a Kir koktélok alapja. Alkoholtartalma 20% körüli. A likőr minősége függ a gyümölcs minőségétől és az elkészítési eljárástól is. Agatha Christie detektívjének – az édesszájú Hercule Poirot-nak – egyik kedvenc italaként tartjál számon. (A másik kedvence a mentakrém volt.)

Sör almaborral vagy pezsgővel

A nagy sörivó nemzetek évszázadok óta keverik a különböző sörfajtákat, de a sör – meglepő módon – borral és pezsgővel keverve is igen népszerű.

Kígyómarás
Az angolok kedvence. Egy pohárba töltünk fele rész sört, fele rész almabort, esetleg egy kis feketeribizlis szörppel megbolondítva. Összekeverjük, és már kínálhatjuk is az italt.

Fekete Bársony
Fele Guinness, fele pezsgő
. Ha pezsgőspohárban készítjük ezt a koktélt és a Guinness kerül alulra, melyre óvatosan, kanál hátán csorgatjuk a pezsgőt, érdekes hatást érhetünk el.

Sör röviddel

A legelterjedtebb a korsó sörbe kevert gyakorlatilag bármilyen feles. A rövidital és sör kombinációjával csak a legbátrabbak próbálkozzanak, és készítsék elő másnapra a fejfájáscsillapítót.

Tengeralattjáró
1 korsó sör és 4 cl vodka (vagy Jägermeister) keveréke

Karibi Éjszaka
1 korsó sör és 3 cl kávélikőr

Ír bomba
minden van benne, ami ír: 1 korsó Guinness, 2 cl whiskey, 2 cl Baileys

Churchill
5 dl világos sör 5 cl Camparival felöntve

Kutyaorr
2,5 dl porter sör és 1 cl gin

Moszkvai Szamár
3 cl vodka, 3 cl citromlé és 3 dl világos lager sör

Jean Biere
2 dl világos lager sör 2 cl konyakkal felöntve

Vetkőzz!
3 dl világos lager sör, 2 cl gin, 2 cl citromlé és egy öntet grenadine

Déli Szél
3dl sör és 2 cl dinnyelikőr keveréke 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!