közelgő veszély

2020.02.05. 18:11

Víz alá kerülhetnek New York repterei

Víz alá kerülhet a világ legforgalmasabb repülőtereinek egy része, köztük New York légikikötői a század végére, ha a globális felmelegedés hatására tovább emelkedik a tengerek szintje – figyelmeztetnek a kutatók.

Forrás: Shutterstock

A Világ Erőforrásai Intézet (WRI) nevű, környezetvédelemmel foglalkozó washingtoni agytröszt elemzése szerint

1 méternyi tengerszint emelkedés esetén világszerte 80 repülőteret öntene el a víz 2100-ig.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2019-es előrejelzése szerint a globális tengerszint nagyjából 60-110 centiméterrel emelkedhet 2100-ig, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább erősödik.

A szakemberek szerint még ha sikerül is teljesíteni a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célkitűzését – vagyis a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozni -, akkor is csaknem 45 repülőtér fog víz alá kerülni a világ alacsonyan fekvő területein egy várhatóan fél méternyi tengerszint-emelkedés nyomán. Mindez azt jelenti, hogy

ha sikerül is megfékezni a klímaváltozást, akkor is szükség lesz az alkalmazkodásra, például tengerparti védőgátak formájában.

A WRI szerint az érintett repülőterek között van a világ legforgalmasabb légikikötőinek egy része, például New York mindhárom nemzetközi repülőtere, valamint a kínai Jencseng Nanjang Nemzetközi Repülőtér.

A tanulmány a szélsőséges meleget és a súlyosbodó természeti katasztrófákat is a repülőtereket fenyegető, éghajlattal összefüggő tényezők közé sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!