Járványhelyzet

2021.07.21. 10:09

Világszerte másfél millió gyerek maradt árván a vírus miatt

Világszerte mintegy másfél millió gyerek vesztette el a koronavírus-járvány következtében legalább egyik szülőjét vagy gondviselőjét – derül ki a londoni Imperial College Seth Flaxman vezette kutatócsoportjának kedden ismertetett tanulmányából.

JARABLUS, SYRIA - AUGUST 12: A girl is presented cologne at refugee camps located in Syria's Jarablus, which was liberated from terrorists within the Operation Euphrates Shield, on August 12, 2020. A group of woman clean and braid hair of 300 girls, mostly orphans, taking coronavirus (Covid-19) measures, via “Braiding both hair and heartsâ€? project of For Children Smile International Children's Association, IHH Humanitarian Relief Foundation. Esra Hacioglu / Anadolu Agency (Photo by Esra Hacioglu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Esra Hacioglu

A The Lancet című brit orvosi szaklapban közzétett tanulmány a 2020 márciusa és 2021 áprilisa közötti időszakra vonatkozik.

A koronavírus-járvány jelentős, eddig figyelmen kívül hagyott következményéről van szó – reagált az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) a tanulmányra. Az elemzés egyértelművé teszi, hogy az érintett gyerekek pszichoszociális és anyagi támogatásának központi szerepet kell játszania a járvány következményeire adandó válaszok között.

A tanulmány a többi között a születési, illetve a koronavírussal összefüggésbe hozható halálozási arányszámokra támaszkodik két tucat államban, az így nyert adatokat pedig kiterjesztették világviszonylatra. A kutatók megjegyzik, hogy

mivel államonként eltérő az adatgyűjtés, ezért végeredményként egy feltehetőleg alulbecsült értéket kaptak.

A koronavírus-járvány következtében félárvává vagy árvává vált gyerekek száma lakosságarányosan kirívóan magas Dél-Afrikában, Mexikóban, Brazíliában és Kolumbiában. Az apjukat elvesztő gyerekek száma nagyjából ötszöröse azon fiatalokénak, akiknek az anyja hunyt el a kórban.

Borítókép: Árva gyermek a szíriai Jarablus egyik menekülttáborában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!