vitatott megoldások

2019.02.13. 08:30

Veszélyeztetett fajok tucatjai tűnhetnek el a kutyák miatt

Legjobb barátunk a macskák és a patkányok után immár a harmadik legveszedelmesebb ragadozófaj, amelyeket az ember szabadított rá a vadon élő állatokra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Best dog photo

Jelenleg nagyjából egymilliárd kutya él a világon, s bár nincsenek pontos adatok a vadon élő és szabadon kószáló ebekről, a környezetvédők szerint a számuk folyamatosan növekszik – írja a BBC hírportálja.

Ezek a kutyák jelenleg nagyjából 200, köztük 30 súlyosan veszélyeztetett, 71 veszélyeztetett és 87 sebezhető állatfajra jelentenek fenyegetést. A fajok majdnem fele emlősfaj, 78 madárfaj, 22 hüllőfaj és három kétéltűfaj.

A kutatók szerint a vadon élő és szabadon tartott vagy kószáló kutyák eddig csaknem egy tucat állatfaj, köztük vadmadár kipusztulásában játszottak közre, így a macskák és a patkányok után immár a harmadik legveszedelmesebb ragadozók, amelyeket az ember szabadított rá a természetre.

A Biological Conservation című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a probléma a legsúlyosabban Ázsia néhány részét, Közép- és Dél-Amerikát, a Karib-térséget és Óceánia egyes területeit sújtja.

A szakértők szerint a magukra hagyott és a rendszeresen szabadon engedett kutyák ötféle módon hatnak a vadvilágra:

  • ragadozókként megölik a vadállatokat,
  • megbolygatják az ökoszisztémát,
  • betegségeket – elsősorban veszettséget és szopornyicát – adnak át a vadaknak,
  • versengenek velük a zsákmányért
  • és – főleg Európában – szaporodnak a farkasokkal.
  • Az ilyen kutyák kilövése heves vitákat vált ki és számos országban tiltják a gyakorlatot. A szakemberek szerint a módszer nem csupán embertelen, hanem hatástalan is, ugyanis az adott populációban keletkező vákuumot rövid időn belül betöltik a más területekről odasereglő kutyák.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!