Kegyetlenség

2020.03.11. 10:26

Vadorzók végeztek Kenya egyetlen hófehér nőstény zsiráfjával

Vadorzók végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és borjával, tetemüket kedden találták meg a Szomáliával szomszédos Garissa megye egyik rezervátumában.

Hosszú keresés után akadtak rá a tetemekre az Ishaqbini Hirola rezervátum vadőrei.

Elpusztítása nagy csapás a közösségnek, amely óriási erőfeszítéseket tett az egyedülálló vadak védelmében, de egyben figyelmeztetés is, hogy nem hagyhatjuk abba

írta közleményében Mohamed Ahmednoor, a rezervátum igazgatója.

Mint írta, fegyveres orvvadászok ölték meg a nőstényt és borját, amelyek világhírt hoztak az országnak és turistákat vonzottak az északi határ menti megyébe.

A hófehér nőstényt 2017-ben fedezték fel a helyi rezervátumban.

A tudósok megállapították, hogy szőre színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, mely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

A nősténynek tavaly augusztusban fehér hím borja született, ezzel háromra nőtt az ismert kenyai fehér zsiráfok száma.

A támadás után már csak egyetlen fehér zsiráf maradt, egy bika. Nagy veszteség a genetikai kutatások számára és a turistáknak is

írta Ahmednoor.

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!