dunai hajóbaleset

2019.07.25. 13:22

Ujjlenyomatáról azonosíthatják az utolsó áldozatot

Megakadhatott a víz alatt, de külföldre is sodródhatott a Hableány utolsó koreai áldozata, akit még mindig keresnek.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Figyelem! Cikkünk felkavaró lehet érzékenyebb olvasóink számára.

Naponta nyolc-tíz hajóval pásztázza a Duna déli szakaszát a rendőrség. Az intenzív keresésnek köszönhetően már hat holttestet találtak, de egyik sem a Hableány turistahajón utazott koreai áldozaté – írja a Bors.

Az áldozatnak már két-három nappal a baleset után a felszínre kellett volna emelkednie a bomlás során felgyülemlett gázok miatt, de ez nem történt meg. Dr. Szeles Géza igazságügyi or­vos szakértő szerint, a Duna zavaros sodrásában előfordulhat, hogy megakadhatott valamiben a víz alatt.

„A Dunában rengeteg II. vi­lágháborús roncs található, drótkötelek, amikben könnyen fennakadhat a tehetetlen test. A baleset alatt vagy utána egy hajócsavar is károkat tehet benne, de beleakadhatott egy uszály kötelébe, ami ki tudja, merre húzza magával” – mondja a Borsnak a szakértő.

Még az is előfordulhat, hogy külföldön, Szerbiában vagy Bulgáriában van.

A baleset óta eltelt két hónap ugyan rengeteg idő, de a Duna hőmérséklete, amilyen hideg, konzerválhatja is a testet, tehát könnyebb az azonosítás is.

„Két hónap alatt, ha nem történik a sodrás alatt semmilyen atrocitás, egyben is maradhat” – teszi hozzá dr. Szeles Géza. Azt persze ennyi idő után is el lehet dönteni, hogy az illető nő vagy férfi, de boncolásra szükség lesz.

„Sokat segíthet egy tetoválás, egy műtéti eljárás helye, esetleg egy protézis vagy hasonló orvosi beavatkozás nyoma, és természetesen a fogazat” – mondja még az igazságügyi szakértő. A mai technikákkal már egy őskori csontból is ki lehet mutatni a keresett DNS-t.

„Az azonosítást a rendőrség és az Interpol által szervezett DVI-egység (Disaster Victius Identification) végzi. Emellett a koreai ujjlenyomat-nyilvántartás is nagy segítség volt az elmúlt időszakban. Az azonosítás egy több lépcsős folyamat, aminek csak egy része az igazságügyi orvos szakértők munkája” – mondja dr. Mágori Krisztina igazságügyi orvos szakértő.

Úgy tudni, a keresett koreai nő családja addig Budapesten marad, amíg meg nem találják a szerettüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!