spacex

2020.03.07. 15:05

Újabb teherszállítmányt küldtek a Nemzetközi Űrállomásra

Egyúttal ez volt az 50. próba, amelynek során az űrhajót felvivő rakétát úgy térítették vissza a Földre, hogy újra felhasználható legyen.

(FILES) In this file photo taken on March 01, 2019 The SpaceX Falcon 9 rocket with the unmanned Crew Dragon capsule on its nose sits at Kennedy Space Center in Florida - SpaceX on March 5, 2020 announced a partnership to send three tourists to the International Space Station (ISS), the first private trip in more than a decade. Elon Musk's company has signed a deal with Axiom Space to transport the tourists along with a commander on one of its Crew Dragon capsules in the second half of 2021. Axiom CEO Michael Suffredini said the flight "will represent a watershed moment in the march toward universal and routine access to space." He did not reveal a price tag. (Photo by Jim WATSON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jim Watson

Az 1950 kilogramm tömegű felszerelést és árut szállító Dragon űrhajót egy Falcon rakéta emelte a magasba, amelynek első fokozata néhány perc múlva tervezetten visszahullott a Cape Canaveral-i űrközpont területére.

A SpaceX most szállít huszadszor árut az ISS-re, 2012 óta eddig összesen több mint 45 ezer kilogramm tömegű terhet vitt oda, és csaknem ugyanennyit hozott vissza.

A mostani Falcon rakéta és a Dragon űrhajó is újrahasznosított eszköz korábbi missziókból. Az űrhajó hétfőn ér az űrállomásra.

A SpaceX tavasszal már űrhajósokat is akar szállítani az ISS-re.

A vállalat január közepén hajtotta végre ennek a vállalkozásnak az utolsó fontos tesztrepülését.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Boeinget és a SpaceX-et választotta ki arra, hogy űrjárművet fejlesszen ki amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásához az amerikai űrsiklóprogram 2011-es befejezése után. Az ejtőernyők alkalmazása mindkét vállalat számára nagy műszaki kihívást jelentett és számos kérdést vetett fel a személyzet biztonságát és a repülések gyakoriságát illetően. Az ejtőernyők lassítják le az űrjárművet, amikor szuperszonikus sebességgel visszatér a Földre.

Borítókép: a Falcon rakéta a főhadiszálláson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!