Csodálatos élővilág

2018.06.08. 16:00

Új rákfajtát fedeztek fel, Zsákos Bilbó nevét kapta

Ez a hobbit nem Középföldén, a megyében él, hanem szűrve táplálkozó gerinctelen élőlények testüregeiben.

A Leideni Egyetem két tengerbiológusa két új, apró trópusi garnélarákot fedezett fel, amelyek sekély vizekben, a Csendes-óceánon, Indonézia környékén élnek, békés szimbiózisban a zsákállatokkal, más néven előgerinchúrosokkal – írja az IFL Science. A két különleges példányt Tidore és Ternate szigetek környékén, a Maluku-szigetek (régebben: Fűszer-szigetek) zátonyain gyűjtötték egy 2009-es expedíció során.

Az analízist követően a csoport vezetője, Werner de Gier megállapította, hogy a két új rákféle közül a nagyobbiknak, amelyik egyértelműen az Odontonia nemzetséghez tartozik, nyolc végtagja csúcsait finom szőrszálak borítják. Az akkori diák az Odontonia bagginsi, vagyis a Zsákos Odontonia nevet adta az újonnan felfedezett fajnak. Akik esetleg sosem hallottak a Tolkien-univerzumról, annak Dr. Charles Fransen, Gier szupervízora szolgál magyarázattal: a Hobbit és a Gyűrűk ura című regények félszerzetei, a hobbitok szintén sűrű szőrrel borított lábakkal rendelkeznek.

Az Odontonia bagginsi körülbelül 3,4 mm, és úgy tűnik, hogy legjobban a 27 méteres vízben, sziklás korallzátony területén élő zsákállatok társaságát kedveli.

 

Borítókép: Franz Anthony / CC-BY 4.0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!