rovarevő volt

2019.08.25. 22:15

Úgy tűnik, a valóságban is létezett Motkány

A Jégkorszak című mesében szereplő, kitalált kardfogú mókushoz nagyon hasonló állat ősi kövületét találták meg ugyanis Argentínában.

Forrás: AFP

Fotó: Francois Guillot

A 25 centiméteres lény, a Pseudotherium argentinus a triász idején, 230 millió évvel ezelőtt élt. Megkövült maradványát a nyugat-argentínai San Juan tartományban találták meg még 2006-ban, de a felfedezést csak most publikálták a PlosOne tudományos folyóiratban, azután, hogy a Texasi Egyetemen tanulmányozták a koponyáját.

Az „ős-Motkányt” Ricardo Martinez paleontológus fedezte fel, akinek leírása szerint az állatnak nagyon hosszú, elől lelapított pofája volt, ugyancsak hosszú, majdnem a pofája pereméig érő szemfogakkal.

A Jégkorszak-rajzfilmekből ismert képzeletbeli kardfogú mókustól eltérően azonban a Pseudotherium argentinus valószínűleg nem makkal táplálkozott, hanem rovarokkal és más kisebb állatokkal.

Argentínában sok fosszíliát találnak három földtörténeti időszakból, a triász, a jura és a kréta korból, és ezek nagyon különböznek az északi féltekén élő ősállatok maradványaitól.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!