Járvány

2020.03.20. 12:23

Történetében először bezárt a párizsi Sacré-Coeur-bazilika

A bazilika építését 1914-ben fejezték be, ez az egyik leglátogatottabb párizsi műemlék.

French soldiers of the "Operation Sentinelle" stand guard at the Sacre Coeur Basilica, in Paris, on March on 17, 2020 while a strict lockdown comes into in effect to stop the spread of the COVID-19 in the country. - A strict lockdown requiring most people in France to remain at home came into effect at midday on March 17, 2020, prohibiting all but essential outings in a bid to curb the coronavirus spread. The government has said tens of thousands of police will be patrolling streets and issuing fines of 38 to 135 euros ($42-$150) for people without a written declaration justifying their reasons for being out. (Photo by JOEL SAGET / AFP)

Forrás: JOEL SAGET

Fotó: AFP

Történetében először bezárt a turisták által kedvelt párizsi Montmartre-on álló Sacré-Coeur bazilika a koronavírus-járvány miatt – közölte az intézmény rektora csütörtökön.

„Ha a franciaországi templomok nyitva is maradnak, a montmartre-i Sacré-Coeur bazilika bezárja kapuit”

- tudatta közleményében Jean Laverton.

„A bazilika fontos egyházi épület, de egyben az egyik leglátogatottabb párizsi műemlék is. A kormány legutóbbi utasításai és a szigorú elkülönítés szükségességének megfelelően ezek a műemlékek zárva tartanak a nagyközönség előtt”

- tette hozzá.

„A bazilika, amelynek az építését 1914-ben fejezték be, most első ízben zár be”

- hangsúlyozta Jean Laverton, aki „távimára” szólította fel a híveket.

A franciaországi templomokat nem zárták be, de a kormány honlapja szerint 20 embernél több nem tartózkodhat egyidejűleg egy imahelyen.

Semmilyen misét nem szabad gyülekezet jelenlétében bemutatni, bármekkora is legyen – közölte kedden a Francia Püspöki Konferencia. Sok szentmisét a katolikus média közreműködésével, illetve a közösségi hálón közvetítenek.

Borítókép: francia katonák a Sacré-Coeur-bazilikánál 2019. március 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!