természeti katasztrófa

2020.12.13. 13:28

Több mint 60 ezer koalát sújtottak az Ausztráliában pusztító bozóttűzek

A „fekete nyár” nagy pusztítást végzett az őshonos állatfajok körében, rengeteg állat elhullott, megsérült, trauma érte, füstöt lélegzett be, a hőségtől vagy kiszáradástól szenvedett és elvesztette élőhelyét. A jelentés szerint mintegy 143 millió emlős, 2,46 milliárd hüllő, 181 millió madár és 51 millió béka élt a bozóttűz pusztította területeken.

Forrás: Shutterstock

Rengeteg állatfajt, köztük több mint 60 ezer koalát sújtottak a 2019-2020 nyarán Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) jelentése.

A WWF adatai szerint összességében csaknem hárommilliárd állat került a tűz útjába, amely Ausztrália déli és keleti részén mintegy 19 millió hektárnyi területet perzselt fel.

Új-Dél-Walesben és Queenslandben már a bozóttüzek előtt is gyorsan csökkent a koalapopuláció.

Dermot O'Gorman, a WWF ausztráliai vezetője bejelentette, hogy a szervezet már dolgozik azon a regenerációs terven, amelynek keretében egyebek mellett az ország keleti részén élő koalák számát 2050-re meg akarják duplázni.

„A WWF eltökélt szándéka, hogy elősegítse a vadon élő állatok és élőhelyük rehabilitációját, felfrissítse a bozóttüzek által sújtott közösségeket, fellendítse a fenntartható mezőgazdaságot és biztosítsa az ország jövőjét”

– fogalmazott O'Gorman.

Mint rámutatott, a természeti katasztrófától sújtott koalák száma azért is felkavaró, mivel a faj már amúgy is veszélyben volt.

A WWF Ausztrália a koalapopuláció megerősítése érdekében drónokról szétszórt eukaliptuszmagok segítségével koalafolyosók létrehozásával próbálkozik, emellett felállít egy alapot, amellyel arra ösztönzi a földtulajdonosokat, hogy létesítsenek biztonságos menedékeket a koaláknak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!