rejtély, hogy miért

2018.05.28. 12:55

Tizenkét óriás ámbráscet sodródott partra Új-Zélandon

Szakemberek szerint az állatok már a vízben elpusztultak.

Doc workers and local Iwi, a Maori organisation, cut up and remove chunks from the dead body of a 15 metre sperm whale on a Paraparaumu beach on the Kapiti Coast on January 16, 2013. Hundreds of people gathered to see the whale which was washed up on the beach overnight after it died. AFP PHOTO / MARTY MELVILLE / AFP PHOTO / Marty Melville

A 12-14 méter hosszú tengeri emlősök az Északi-sziget Kaupokonui partvidékének közelében vetődtek a szárazföldre az elmúlt napokban – közölte hétfőn az ország tengervédelmi hivatala (DOC).

Feltételezik, hogy a 12 állat – valamennyien hímek, egyazon csordából – már a vízben elpusztult. A tizenkét tetem közül nyolcat még csütörtökön fedeztek fel a sziget nyugati partjainak egy nehezen megközelíthető részén, négyet vasárnap.

Új-Zélandon előfordul, hogy cetek egész csoportjai keverednek a partokra, ám az nagyon ritka, hogy a hatalmas testű ámbráscetekkel történik ilyesmi.

A 12 óriás bálna pusztulása fejtörést okoz a szakértőknek. Mintákat vettek csütörtökön a tetemekből, az eredményekre még várni kell.

Eddig egyetlen állatot sem temettek még el, kettőt előkészítettek, remélik, hármat sikerül a héten elföldelni – mondta Des Williams, a hivatal szóvivője.

Borítókép: Partra vetődött ámbráscet Új-Zélandon 2013-ban

MARTY MELVILLE / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!