lélegzetelállító fejlesztés

2018.03.13. 06:36

Tényleg létezik a hiperszonikus orosz rakéta

Oroszország, 2018. március 12. Az orosz védelmi minisztréium honlapján látható videofelvételrõl készített képen új, hiperszonikus Kinzsal rakétával felfegyverzett MiG-31-es orosz harci gép készül felszállásra egy dél-oroszországi támaszpontról 2018. március 11-én. A Kinzsal az egyike az új fegyvereknek, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök említett az orosz parlament két háza elõtt tartott évértékelõjében. (MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Leszerződött az Avangard hiperszonikus hadászati rendszer sorozatgyártására az orosz védelmi minisztérium – jelentette ki Jurij Boriszov, a tárca helyettes vezetője a Krasznaja Zvezda című katonai lap hétfői számában megjelent interjújában.

Az orosz védelmi minisztérium honlapján látható videofelvételről készített képen új, hiperszonikus Kinzsal rakétát lő ki egy MiG-31-es orosz harci gép egy dél-oroszországi tesztelés közben. Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Az új elveken alapuló felszereltségű, manőverező robotrepülőgép-blokkot indító, Avangard kódnevű hadászati rakétarendszer kikísérletezéséről és sorozatgyártásának elkezdéséről elsőként Vlagyimir Putyin elnök tett bejelentést az orosz törvényhozás két háza előtt március 1-jén elmondott beszédében.

Az irányítható, új kompozit anyagok felhasználásával megépített blokk

Putyin szerint a sűrű légrétegekben 1600-2000 fokos „tűzgolyóvá” felhevülve, a hangsebesség több mint hússzorosával, meteoritként halad a célja felé, „gyakorlatilag a plazmaképződés körülményei között”.

Boriszov tábornok elmondása szerint a magas hőmérséklet miatt a kísérletek „nem nehézségek nélkül” folytak, mert az új fegyver „valóban plazmában repül”. Kijelentette azonban, hogy mind az irányítással, mind a védelemmel kapcsolatos problémákat sikerült megoldani, és a sorozatgyártásra szóló szerződések megköttettek.

„Vagyis ez nem blöff, ezek valós dolgok”

- állította a miniszterhelyettes.

A Putyin-beszéd után röviddel Szergej Karakajev, a hadászati rakétaerők parancsnoka közölte, hogy a szárnyas siklóblokkal felszerelt Avangard stratégiai rendszer tesztelése sikerrel zárult. Elmondta egyebek között, hogy a ballisztikus röppályájú rakétáktól eltérően az új fegyver néhány tucat kilométer magasságban a sűrű légrétegekben halad. A repülés irányát és magasságát is változtatva képes elkerülni az összes létező és fejlesztés alatt álló rakétavédelmi rendszer észlelési és megsemmisítési zónáját.

Az orosz védelmi minisztérium honlapján látható videofelvételről készített képen új orosz hiperszonikus Kinzsal rakéta repül egy dél-oroszországi tesztelés közben. Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Boriszov a lapinterjúban „mai realitásnak” nevezte azt is, hogy az orosz fegyveres erőket tavaly óta lézerrendszerekkel kezdik felszerelni. A lézerfegyverekről Putyin is említést tett március 1-jén. Arról is szólt, hogy a Vojevoda interkontinentális ballisztikus rakétákat felváltó Szarmatokat szintén nehezen elfogható hiperszonikus blokkokkal láthatják el.

Borítókép: Egy új, a hiperszonikus Kinzsal rakétával felfegyverzett MiG-31-es orosz harci gép / MTI/ AP /Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!